EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Положення госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 лежачи на животі сприяє підвищенню оксигенації Положення госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 лежачи на животі сприяє підвищенню оксигенації
Положення госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 лежачи на животі сприяє підвищенню оксигенації Положення госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 лежачи на животі сприяє підвищенню оксигенації

Що нового?

Укладання пацієнтів з COVID-19 на живіт (prone position) здатне підвищувати оксигенацію при важкому гострому респіраторному дистрес-синдромі (ГРДС).

Результати опублікованого в Annals of Intensive Care дослідження свідчать про статистично значуще поліпшення насичення киснем у тяжкохворих пацієнтів з COVID-19 невдовзі після їх першого повороту в положення лежачи на животі (прон-позицію). Дане положення також призводить до скорочення тривалості штучної вентиляції легенів і зниження смертності у таких пацієнтів.

Положення лежачи на животі використовували для поліпшення оксигенації у пацієнтів, інфікованих COVID-19. В даному когортного дослідженні Gaetano Scaramuzzo і співавтори вивчили зв'язок між оксигенацією після першого сеансу в прон-позиціонування і числом днів без застосування ШВЛ (VFD) у відділенні інтенсивної терапії (ВІТ), рівнем смертності і шансом на зняття з ШВЛ в порівнянні з періодом до застосування прон-позиції.

Оцінили дані 191 пацієнта з COVID-19 і ГРДС, що перебували в прон-позиції. Для класифікації пацієнтів використовували зміну (%) PaO2 / FiO2 (Парціальний тиск кисню в артеріальній крові (мм рт. ст.) / Фракційний обсяг вдиху кисню) між періодом до повороту в прон-позицію і через 1-3 години після повороту.

Пацієнтів класифікували наступним чином:

  • Пацієнти, які відповіли на лікування (зміна PaO2 / FiO2 вище середньої);
  • Пацієнти, що не відповіли на лікування (зміна PaO2 / FiO2 нижче середньої).

Також оцінювали частоту розвитку ускладнень, фізіологічних змінних і результатів. Після першого повороту в прон-позицію зміна PaO2 / FiO2 склала 49% (19-100%). Відмінностей між групами щодо супутніх захворювань, вентиляційної терапії, демографічних даних і значенням PaO2 / FiO2 до повороту в прон-позицію, не було виявлено.

Незважаючи на відсутність відмінностей в тривалості перебування у ВІТ, частота проведення трахеостомії і рівень смертності у пацієнтів, що не відповіли на лікування, були вищими, ніж у пацієнтів, що відповіли на лікування.


За оцінкою через 28 днів оксигенація після першого повороту в прон-позицію була незалежно пов'язаною зі зняттям з ШВЛ. Таким чином, стійке поліпшення оксигенації після першого сеансу в прон-позиції незалежно пов'язане з поліпшенням виживаності і більш низькою тривалістю штучної вентиляції легенів у важкохворих пацієнтів, інфікованих коронавірусом.

Джерело:

Annals of Intensive Care

Стаття:

Sustained oxygenation improvement after first prone positioning is associated with liberation from mechanical ventilation and mortality in critically ill COVID-19 patients: a cohort study

Автори:

Gaetano Scaramuzzo і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: