EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
IBS_patient IBS_patient
IBS_patient IBS_patient

Що нового?

Тренування сенсорної адаптації при синдромі подразненого кишечника, що супроводжується запором, може бути ефективним.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження, опублікованими в журналі Clinical and Translational Gastroenterology, тренування сенсорної адаптації (ТСА) дозволяло знизити гіперчутливість кишечника та прямої кишки, що зазвичай спостерігається у пацієнтів із синдромом подразненого кишечника, що супроводжується запором. Мета цього дослідження полягала у порівнянні ефективності та безпеки ТСА та терапії есциталопрамом.

Сорок дев'ять пацієнтів отримували 6 сеансів ТСА 1 раз на 2 тижні (n = 26) або есциталопрам у дозі 10 мг щоденно (n = 23) протягом 3 місяців. Після цього було проведено реєстрацію та порівняння змін порогів чутливості та симптомів. Зниження гіперчутливості прямої кишки визначали як збільшення на  ≥20% по ≥2/3 порогів чутливості, а полегшення болю як зниження інтенсивності на  ≥30%. У пацієнтів у групі ТСА було відзначено статистично значуще покращення за такими показниками, як позиви до дефекації та пороги максимальної переносимості порівняно з групою есциталопраму (див. таблицю 1).

У групі ТСА спостерігалася статистично значуще більша частка пацієнтів зі зниженням гіперчутливості порівняно з есциталопрамом (69% та 17% відповідно). Проте статистично значущих відмінностей між групами щодо зниження інтенсивності болю не виявлено (58% та 44% відповідно). У групі ТСА спостерігалося зниження оцінок інтенсивності болю проти вихідного рівня. ТСА сприяло статистично значущому поліпшенню еластичності прямої кишки та загального спонтанного спорожнення кишечника протягом тижня, порівняно з терапією есциталопрамом. У групі ТСА випадків дострокового припинення участі у дослідженні не зареєстровано, тоді як у групі есциталопраму 5 пацієнтів достроково припинили участь у дослідженні через небажані явища.

Таким чином, ТСА має більшу ефективність щодо поліпшення симптомів з боку кишечника та гіперчутливості порівняно з терапією есциталопрамом.

Джерело:

Clinical and Translational Gastroenterology

Стаття:

Sensory Adaptation Training or Escitalopram for IBS With Constipation and Rectal Hypersensitivity: A Randomized Controlled Trial

Автори:

Satish Rao і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: