EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Згідно з отриманими даними, після вакцинації проти COVID-19 спостерігається ціла низка побічних ефектів з боку серцево-судинної системи, проте для підтвердження необхідно провести оцінку причинно-наслідкового зв'язку.

Результати дослідження, опубліковані в журналі The International Journal of General Medicine, вказують на те, що, незважаючи на повідомлення про розвиток побічних ефектів з боку серцево-судинної системи (ССС) після введення вакцини проти коронавірусної інфекції, наявність причинно-наслідкового зв'язку вимагає перевірки. Це пов’язано з тим, що такі небажані явища (НЯ) із боку ССС часто зустрічаються у широкої популяції незалежно від втручань.

Мета цього дослідження, проведеного з використанням даних із бази даних ВООЗ (VigiBase), полягала у вивченні НЯ, пов'язаних із вакцинацією проти COVID-19, при цьому особлива увага приділялася НЯ з боку ССС. Дані щодо розвитку НЯ з боку ССС були отримані для трьох системно-органних класів (СОК): «порушення з боку серця», «лабораторні та інструментальні дані» та «порушення з боку судин». Дані описової статистики були представлені у вигляді значень частоти та частки, вираженої у вигляді відсотка. Крім того, було проведено аналіз порушення пропорцій.

Були отримані повідомлення про розвиток 4863 небажаних явищ після введення вакцин Moderna, 1222 AstraZeneca, BNT162b2 Pfizer та інших вакцин проти коронавірусної інфекції. Найчастіші небажані явища, про які повідомлялося при застосуванні вакцин, наведено у таблиці 1.

Згідно з результатами аналізу порушення пропорцій, у віковій групі >75 років зупинка серця, розвиток судинного колапсу та гострого інфаркту міокарда були пов'язані з вакцинацією. Артеріальна гіпертензія тяжкого ступеня, прискорене серцебиття, надшлуночкова тахікардія та синусова тахікардія були пов'язані з вакцинацією у всіх вікових групах та у обох статей.

У деяких вікових групах у пацієнтів певної статі або всіх пацієнтів спостерігалися відхилення показників електрокардіограми від норми та підвищення рівнів тропоніну, димеру D та С-реактивного білка. Таким чином, після вакцинації проти COVID-19 необхідно проводити постійний контроль розвитку небажаних явищ.

Джерело:

The International Journal of General Medicine

Стаття:

Cardiovascular Adverse Events Reported from COVID-19 Vaccines: A Study Based on WHO Database

Автори:

Rimple Jeet Kaur і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: