Передопераційне вживання кави знижує гіпотензію після спінальної анестезії, нудоту, блювання та використання ефедрину. Воно також знижує частоту розвитку постпункційного головного болю протягом перших 24 годин після операції.
Згідно з результатами недавнього нерандомізованого клінічного дослідження, вживання однієї чашки кави перед спінальною анестезією знижувало ризик інтраопераційної гіпотензії та потребу в ефедрині під час кесаревого розтину. Мета дослідження полягала у перевірці того, чи може вживання кави перед операцією запобігти гіпотензії під час кесаревого розтину. У дослідженні взяли участь 140 жінок, які перенесли плановий кесарів розтин зі спінальною анестезією.
Включеним у дослідження учасницям не проводили премедикацію. До групи вживання кави (n = 70) входили учасниці, які випили одну чашку фільтрованої кави без цукру за дві години до спінальної анестезії, а до контрольної групи (n = 70) – учасниці, які пили воду. Після спінальної анестезії гемодинамічні показники вимірювали кожні 3–5 хвилин. Під час операції реєстрували використання ефедрину. Постпункційний головний біль (ППГБ) оцінювали протягом трьох днів.
З дослідження були виключені пацієнтки з алергією на каву або кофеїн, діагностованими серцево-судинними, цереброваскулярними, неврологічними, нейродегенеративними, психіатричними захворюваннями, цукровим діабетом, захворюваннями печінки, прееклампсією-еклампсією або багатоплідною вагітністю, а також ті жінки, які вживали по три чашки кави на день. Результати дослідження свідчать, що вживання кави перед операцією сприяє зниженню частоти розвитку гіпотензії після спінальної анестезії без побічних ефектів чи ускладнень. Це відбувається через симпатичну активацію, спричинену інгібуванням фосфодіестерази, підвищенням рівня цитозольного кальцію та стимуляцією вивільнення норадреналіну/адреналіну, що ефективно попереджає розвиток гіпотензії після спінальної анестезії.
У групі споживання кави частота інтраопераційної гіпотензії становила 48,6%, тоді як у контрольній групі вона склала 71,4% (p = 0,006). Значення частоти серцевих скорочень (ЧСС) були аналогічними у всіх групах (p > 0,05) Проте середній артеріальний тиск (САТ) через 15 і 20 хвилин був значно вищим у групі споживання кави (p = 0,037 та p = 0,008) (див. рисунок 1).

У групі споживання кави спостерігалося значне зниження частоти застосування ефедрину (257%) (p = 0001). У групі споживання кави також спостерігалося значне зниження частоти ППГБ у перші 24 години (2,9%) порівняно з іншими групами (11,4%). Оцінки за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) між групами були подібними (p = 0,048, p >0,05). Вживання кави є неінвазивним та економічно ефективним. Його можна використовувати без ризику розвитку побічних ефектів, що робить його перспективним методом для застосування у клінічній практиці. Також важливо, що у пацієнток не виникає відчуття, що вони приймають лікарський препарат.
Cureus
Does Preoperative Coffee Consumption Prevent Intraoperative Hypotension in Cesarean Section Surgeries?
Gamze Talih та співавт.
Коментарі (0)