EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Порівняльне дослідження впливу пропофолу і севофлурану на інтенсивність післяопераційного болю у донорів ооцитів Порівняльне дослідження впливу пропофолу і севофлурану на інтенсивність післяопераційного болю у донорів ооцитів
Порівняльне дослідження впливу пропофолу і севофлурану на інтенсивність післяопераційного болю у донорів ооцитів Порівняльне дослідження впливу пропофолу і севофлурану на інтенсивність післяопераційного болю у донорів ооцитів

Що нового?

Донори ооцитів (незрілих яйцеклітин), які одержували пропофол, відчували сильніший інтраопераційний біль в порівнянні з пацієнтами, які отримували севофлуран.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими у виданні «Pain Research and Management», інтенсивність болю у донорів ооцитів, яким вводили пропофол, була вищою в порівнянні з пацієнтками, яким вводили севофлуран. Крім того, були виявлені відмінності у впливі пропофолу і севофлурану на рівні адренокортикотропного гормону (АКТГ), глюкагону, кортикотропін-рилізинг-гормону (CRH), кортизолу, простагландину E2 та рівні альдостерону в крові і фолікулярній рідині.

Yavuz Orak і співавт. провели це дослідження з метою вивчення впливу севофлурану і пропофолу на інтенсивність післяопераційного болю і рівень гормонів нейроендокринного стресу у донорів ооцитів.

В даному проспективному рандомізованому контрольованому дослідженні 60 учасниць були рандомізовані в групу P (Реміфентаніл + пропофол, n = 30) і S (Реміфентаніл + севофлуран, n = 30). Для оцінки сироваткових рівнів АКТГ, глюкагону, альдостерону, CRH, простагландину E2 і кортизолу до операції у донорів брали зразки крові. Оцінку клінічних параметрів проводили під час і після операції у встановлених часових точках. Після операції знову оцінювали рівень гормону в крові і фолікулярної рідини.

Сироваткові рівні альдостерону до операції були значно вищими в групі P. Рівні АКТГ, простагландину E2, глюкагону і кортизолу в сироватці крові до операції і після операції мали значущий рівень відмінності в групі P; рівні сироваткового АКТГ, глюкагону і простагландину E2 підвищилися, тоді як рівні сироваткового кортизолу знизилися після операції. Пацієнти групи P відчували більш сильний біль у інтраопераційному періоді.

У післяопераційному періоді в групі S спостерігали підвищення як рівня альдостерону, так і рівня CRH.

В післяопераційному періоді рівні глюкагону і простагландину E2 були підвищеними в групі P в порівнянні з групою S; Рівні глюкагону і простагландину E2 фолікулярної рідини були підвищені в групі P, при цьому в групі S були підвищені рівні кортизолу.

Таким чином, пропофол і севофлуран по-різниму впливали на нейроендокринну стресову реакцію і інтенсивність післяопераційного болю у донорів ооцитів.

Джерело:

Pain Research and Management

Стаття:

Effects of Propofol versus Sevoflurane on Postoperative Pain and Neuroendocrine Stress Response in Oocyte Pickup Patients

Автори:

Yavuz Orak та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: