EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

На ранніх термінах вагітності прийом добавок на основі імбиру та (або) вітаміну B6 дозволяє статистично значуще знизити виразність нудоти та блювання.

Результати систематичного огляду та мета-аналізу вказують на те, що застосування добавок на основі імбиру жінками, які страждають від нудоти та блювання під час вагітності, забезпечує подібну ефективність порівняно з прийомом добавок з вітаміном В6.

Метою дослідження, проведеного Rakhi Gaur та співавт., була оцінка ефективності застосування добавок з вітаміном B6 та імбиром з точки зору зниження виразності блювання та нудоти у вагітних. Пошук релевантних досліджень був проведений у таких електронних базах даних, як SCOPUS, Embase та PubMed. З використанням лійкоподібної діаграми було проведено оцінку наявності систематичної помилки, пов'язаної з переважною публікацією позитивних результатів дослідження, а також оцінка джерела неоднорідності в рамках аналізу методом «виключення по одному». Загалом у аналіз було включено дані 819 жінок.

Отримані результати вказують на те, що в порівнянні з прийомом добавок з вітаміном B6 ефективність застосування добавок на основі імбиру статистично значуще не відрізнялася з точки зору впливу на оцінки виразності нудоти (стандартизована різниця середніх (SMD) −0,15) і блювання (SMD 0,05). При цьому, порівняно із застосуванням добавок на основі імбиру, при прийомі добавок з вітаміном B6 було встановлено статистично значуще покращення загальної оцінки виразності нудоти та блювання під час вагітності (SMD 0,36).

Таким чином, добавки на основі імбиру можна застосовувати для полегшення ранкової нудоти та блювання у вагітних, а за ефективністю вони подібні до добавок з вітаміном В6.

Джерело:

Journal of South Asian Federation of Obstetrics and Gynaecology

Стаття:

Ginger vs Vitamin B6 for Treating Nausea and Vomiting during Pregnancy: A Systematic Review and Meta-analysis

Автори:

Rakhi Gaur і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: