EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
хірургічна стоматологія хірургічна стоматологія
хірургічна стоматологія хірургічна стоматологія

Що нового?

Вивчення активності альфа-амілази в слині – простий та ефективний спосіб оцінки інтенсивності болю у пацієнтів, яким призначено стоматологічну операцію.

Згідно з результатами проспективного когортного дослідження, у пацієнтів, яким призначено операцію на третьому молярі нижньої щелепи, активність α-амілази в слині (SAA) є корисним біомаркером для об'єктивної оцінки інтенсивності болю.

Метою цього дослідження була оцінка інтенсивності болю та SAA у пацієнтів до та після проведення стоматологічної операції. Пацієнтів розділили на групи з урахуванням наявності або відсутності клінічних проявів та проводили реєстрацію застосування знеболювальних засобів протягом 2-тижневого дослідження. Протягом одного тижня після операції проводили оцінку інтенсивності болю з використанням візуальної аналогової шкали (ВАШ) до початку лікування, після ослаблення дії анестетика, вранці (о 8:00) та ввечері (о 20:00). У різні моменти часу у пацієнтів отримували зразки слини з дна порожнини рота і проводили оцінку SAA.

Порівняно з інтенсивністю болю до проведення лікування, цей показник після операції був вищим. Проте інтенсивність болю між групами статистично значуще не відрізнялася. У групах пацієнтів, виділених з урахуванням наявності або відсутності клінічних проявів, інтенсивність болю перебувала у позитивному зв'язку із величиною SAA. Що стосується кількості знеболювальних препаратів і частоти розвитку післяопераційних ускладнень в ході дослідження, відмінностей між групами виявлено не було. Було встановлено наявність статистично значущої кореляції між величиною SAA та інтенсивністю болю за ВАШ. Таким чином, при проведенні стоматологічних операцій існує позитивний зв'язок між інтенсивністю болю та активністю альфа-амілази у слині.

Джерело:

Clinical and Experimental Dental Research

Стаття:

Pain intensity and salivary α-amylase activity in patients following mandibular third molar surgery

Автори:

Wanvipa Surin і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: