EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

У осіб з неалкогольною жировою хворобою печінки та неалкогольним стеатогепатитом (НАЖХП/НАСГ) дослідження методом магнітно-резонансної томографії (МРТ), а саме методом магнітно-резонансної еластографії (МРЕ) для визначення жорсткості печінки або методом визначення протонної щільності (МРТ-PDFF) у діагностиці стеатозу, перевершує дослідження іншими методами.

Результати систематичного огляду даних вказують, що за допомогою МРЕ та МРТ-PDFF можна, відповідно, визначати жорсткість печінки та виявляти наявність стеатозу. Мета дослідження полягала в оцінці діагностичної точності еластографії та УЗД у осіб з НАСГ та НАЖХП.

Систематичний пошук інформації проводили в таких електронних базах даних, як Google Scholar, Cochrane, Pubmed Central і Pubmed, а також з використанням методичного керівництва PRISMA (Переважні критерії для підготовки систематичних оглядів і метааналізів). В огляд були включені порівняльні дослідження, рандомізовані контрольовані дослідження, спостережні дослідження, дослідження з використанням МРТ-PDFF або виконанням біопсії печінки як еталонний стандарт, а також УЗД та еластографії з оцінкою їх діагностичної точності за допомогою таких показників, як площа під ROC-кривою (AUROC), специфічність та чутливість.

Вилучення даних виконували за заздалегідь визначеним шаблоном. Оцінку 12 досліджень, що відповідали критеріям відбору, проводили за допомогою інструмента для вивчення якості та діагностичної точності (QUADS-2). У більшості досліджень вивчали методи еластографії, при цьому в інших дослідженнях проводили оцінку методів кількісного УЗД, зокрема коефіцієнта ослаблення та контрольованого параметра згасання. Оцінку якісного УЗД проводили у межах лише одного дослідження. Згідно з наявними даними, дослідження методом МРТ, а саме виявлення стеатозу методом МРТ-PDFF та визначення жорсткості печінки методом МРЕ, зазвичай перевершує інші діагностичні процедури. Дані щодо порівняльної діагностичної точності цих двох методів дослідження були неоднозначними.

Джерело:

Cureus

Стаття:

Accuracy of Ultrasonography vs. Elastography in Patients With Non-alcoholic Fatty Liver Disease: A Systematic Review

Автори:

Prabhitha Geethakumari і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: