EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Виконання артроцентезу з наступним внутрішньосуглобовим введенням гіалуронату натрію перевершує введення триамцинолону ацетоніду з точки зору ступеня зниження інтенсивності болю у скронево-нижньощелепному суглобі (СНЩС).

Результати дослідження вказують, що виконання артроцентезу з подальшим введенням триамцинолону ацетоніду забезпечує більш виразне збільшення ступеня відкривання рота, а введення гіалуронату натрію забезпечує більш виразне полегшення болю у пацієнтів із внутрішніми порушеннями СНЩС. В рамках дослідження було виконано порівняння ефективності внутрішньосуглобових ін'єкцій триамцинолону та гіалуронату натрію після виконання артроцентезу.

До проспективного рандомізованого порівняльного дослідження було включено 40 пацієнтів з внутрішніми порушеннями (1–4 ступеня) СНЩС, яких рандомізували у дві групи. Після артроцентезу 20 пацієнтам у групі А було виконано внутрішньосуглобову ін'єкцію гіалуронату натрію, а 20 пацієнтам у групі В – внутрішньосуглобову ін'єкцію триамцинолону ацетоніду.

Оцінку наявності або відсутності «клацання» у суглобі, максимального ступеня відкриття рота (в мм) та клінічних характеристик болю (за шкалою ВАШ) проводили до операції та на 7-й день, через один та три місяці після операції. У всіх часових точках оцінка інтенсивності болю в обох групах статистично значно знизилася, проте за цим показником ефективність застосування гіалуронату натрію була вищою. У всіх часових точках у всіх пацієнтів було відзначено збільшення ступеня відкривання рота, проте за цим показником ефективність застосування триамцинолону була вищою, хоча відмінність була клінічно не значущою.

У всіх часових інтервалах в обох групах дослідження було відзначено клінічно незначне зменшення виразності "клацання" в суглобі. Таким чином, застосування гіалуронату натрію та триамцинолону ацетоніду після виконання артроцентезу у лікуванні внутрішніх порушень СНЩС є перспективним.

Джерело:

Journal of Maxillofacial and Oral Surgery

Стаття:

Use of Sodium Hyaluronate and Triamcinolone Acetonide Following Arthrocentesis in Treatment of Internal Derangement of Temporomandibular Joint: A Prospective Randomized Comparative Study

Автори:

Ravina Dharamsi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: