EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Дослідження впливу SARS-CoV-2 на призначення протимікробних і знеболювальних препаратів Дослідження впливу SARS-CoV-2 на призначення протимікробних і знеболювальних препаратів
Дослідження впливу SARS-CoV-2 на призначення протимікробних і знеболювальних препаратів Дослідження впливу SARS-CoV-2 на призначення протимікробних і знеболювальних препаратів

Що нового?

Було показано, що пов'язані з пандемією коронавіруса обмеження стоматологічної практики призвели до збільшення частоти призначення антибіотиків і знеболювальних препаратів. Крім того, обмеження викликали зростання числа випадків невідповідного або надлишкового призначення опіоїдних знеболювальних. 

У дослідженні, опублікованому в журналі British Dental Journal, було показано, що пов'язані з пандемією коронавіруса обмеження призвели до значного збільшення кількості призначуваних антибактеріальних засобів і суттєвого зростання призначень рецептурних знеболювальних. Nikolaus O. A. Palmer і співавт. провели дослідження для оцінки впливу коронавіруса важкого гострого респіраторного синдрому-2 (SARS-CoV-2) на застосування антибактеріальних і знеболювальних препаратів в закладах первинної стоматологічної допомоги в Англії.

Оцінювалася частота призначення знеболювальних препаратів (наприклад, аспірину, парацетамолу) і антибіотиків, які використовуються стоматологами загальної практики національної служби охорони здоров'я (NHS) протягом квітня - липня 2020 року і квітня - липня 2019 року.

Було відзначено збільшення на 22% числа призначень антибіотиків під час обмежень в 2020 році, пов'язаних з коронавірусною інфекцією, в порівнянні з тим же періодом 2019 року. Найбільш часто призначався амоксицилін, на другому місці - метронідазол. Частота застосування еритроміцину залишилася без змін, а лінкозаміди (кліндаміцин) використовувалися більш широко в 2020 році. Кларитроміцин призначався в два рази частіше в 2020 році в порівнянні з 2019 роком.

Феноксиметилпеніцилін і амоксиклав призначалися в таких же обсягах. Використання знеболювальних препаратів збільшилося на 84%. Зросла кількість призначень дигідрокодеїна тартрату, а також диклофенаку натрію. Відносно ібупрофену спостерігалася протилежна тенденція: частота його застосування знизилася, в той час як частота застосування парацетамолу зросла незначно.


Таким чином, під час обмежень стоматологічної практики в зв'язку з пандемією коронавіруса, в стоматології загальної практики національної служби охорони здоров'я (NHS) збільшилася кількість призначень антибіотиків і знеболювальних препаратів. Крім того, було відзначено зростання числа випадків невідповідного і надлишкового призначення опіоїдних анальгетиків.

Джерело:

British Dental Journal

Стаття:

The effect of SARS-CoV-2 on the prescribing of antimicrobials and analgesics by NHS general dental practitioners in England

Автори:

Nikolaus O. A. Palmer і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: