EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Оцінка присутності SARS-CoV-2 у рідинах організму Оцінка присутності SARS-CoV-2 у рідинах організму
Оцінка присутності SARS-CoV-2 у рідинах організму Оцінка присутності SARS-CoV-2 у рідинах організму

Що нового?

Коронавірус важкого гострого респіраторного синдрому-2 (SARS-CoV-2) може бути присутнім в сльозах, слині і вушній сірці пацієнтів з клінічними проявами захворювання або без них.

Згідно з результатами перехресного дослідження, опублікованими в Laryngoscope, вірус SARS-CoV-2 виявили в зразках сліз, слини і вушної сірки у пацієнтів з клінічними проявами захворювання і без них. Найвище вірусне навантаження було виявлено ​​в слині пацієнтів, менш високе навантаження було виявлене ​​в сльозах і вушній сірці.

Дослідники провели оцінку у 38 осіб, які страждають на COVID-19. Мета дослідження полягала у вивченні присутності вірусного генома в слині, сльозах і сірці пацієнтів як потенційно важливих джерелах поширення коронавіруса. У дослідження включали пацієнтів з позитивним результатом тесту на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією (ЗТ-ПЛР) в режимі реального часу в об'єднаних зразках мазка з носоглотки і ротоглотки.

В ході дослідження проводили збір різних виділень організму (сліз, сірки, слини) протягом 72 годин після початкового тесту ЗТ-ПЛР. У всіх зразках гени N1 і N2 оцінювали за допомогою одноетапної ЗТ-ПЛР. Найвища частка позитивних результатів спостерігалася в слині, за якою слідували сльози і сірка (див. Таблицю нижче).


Також, результати дослідження свідчать про те, що вірусне навантаження в слині вище, ніж в сірці і сльозах. Статистично значущих відмінностей між вірусним навантаженням в сльозах і сірці не виявлено. Високе навантаження SARS-CoV-2 в об'єднаних мазках (з носоглотки і ротоглотки) було зіставним з високим навантаженням коронавірусу в сльозах, але не в слині або вушній сірці. Високе вірусне навантаження в мазках з носоглотки пов'язане з підвищеним вірусним навантаженням в сльозах того ж пацієнта.

Крім того, в половині зразків слини, сліз і сірки, узятих у людей без клінічних симптомів захворювання, був виявлений вірусний геном.

Джерело:

Laryngoscope

Стаття:

SARS-CoV-2 Presence in the Saliva, Tears, and Cerumen of COVID-19 Patients

Автори:

Fatih M. Hanege і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: