EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
кіста Бейкера кіста Бейкера
кіста Бейкера кіста Бейкера

Що нового?

Повідомляється про високу частоту виявлення кісти Бейкера під час досліджень МРТ у пацієнтів із болем у коліні.

Згідно з результатами перехресного дослідження за участю 113 пацієнтів (середній вік 44,94 ± 6,69 року) з болем у коліні, частота виявлення кісти Бейкера під час магнітно-резонансної томографії (МРТ) склала 19,47 %, що вказує на значну поширеність цього утворення у цій популяції. Основна мета дослідження полягала у визначенні поширеності кісти Бейкера у пацієнтів з болем у коліні, використовуючи МРТ як метод візуалізації. Дослідники відібрали комплексну вибірку із 113 пацієнтів (віковий діапазон від 15 до 65 років), з яких 65 (57,52 %) були чоловіками, а 48 (42,48 %) — жінками, внаслідок чого співвідношення чоловіків і жінок склало 1,4 : 1.

Усі учасники зі скаргами на біль у коліні, що тривало понад 4 тижні, були направлені на МРТ колінного суглоба. Винятки були зроблені для випадків післяопераційного болю та за наявності протипоказань до МРТ. Діагностику проводили з використанням сканера потужністю 1,5 Тесла, при цьому коліно розташовувалося у розігнутому стані з невеликою зовнішньою ротацією. Інтерпретацію знімків МРТ визначення наявності чи відсутності кісти Бейкера проводив консультант-рентгенолог.

Середній індекс маси тіла (ІМТ) пацієнтів становив 27,45±3,02 кг/м2, а середня тривалість болю - 5,78±2,30 місяця. В результаті аналізу МРТ кіста Бейкера була виявлена у 22 пацієнтів з болем в коліні, що вказує на частоту виявлення 19,47%. Отримані результати підтверджують значну поширеність кісти Бейкера на МРТ у пацієнтів із болем у коліні. Отже, рекомендується регулярне призначення дослідження МРТ пацієнтам із болем у коліні з метою діагностики захворювання на ранній стадії. Такий запобіжний підхід може допомогти зупинити розвиток захворювання та згодом зменшити ризик пов'язаних з ним ускладнень.

Джерело:

The Professional Medical Journal

Стаття:

To determine the frequency of Baker’s cyst on MRI in patients with knee pain

Автори:

Mariam Yamin та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: