EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Ознак наявності негативного зв'язку між застосуванням НПЗП (у тому числі ібупрофену) та COVID-19 або його наслідками не виявлено.

За даними недавнього систематичного огляду та метааналізу, застосування нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) не було пов'язане зі статистично значущим підвищенням ризику отримання позитивного результату тесту на SARS-CoV-2, госпіталізації осіб із COVID-19, погіршення перебігу захворювання або настання смерті.

Мета дослідження полягала в оцінці ролі НПЗП у розвитку коронавірусної інфекції. Дані про використання НПЗП та результати коронавірусної інфекції, що містяться в оригінальній публікації, вилучали та об'єднували з використанням програмного забезпечення Cochrane Review Manager. Відношення шансів (ВШ) розраховували методом зворотної дисперсії з використанням моделей із фіксованими або випадковими ефектами.

З 92 853 статей, що стосуються дослідження COVID-19, у 266 статтях згадувалися НПЗП та у 61 статті — ібупрофен, а у 19 статтях було виконано аналіз даних. Зокрема, у 3 статтях було зазначено зв'язок застосування НПЗП з ризиком зараження коронавірусом, у 5 статтях – з ризиком госпіталізації пацієнтів з позитивним результатом тесту на коронавірус, у 10 статтях – з ризиком смертельного результату та у 6 статтях – з ризиком важких комбінованих наслідків. У 5 публікаціях досліджували зв'язок застосування ібупрофену та рівня смертності.

При використанні моделей з випадковими ефектами підвищення ризику отримання позитивного результату тесту SARS-CoV-2 не виявлено (ВШ = 0,86). У осіб із коронавірусною інфекцією застосування НПЗП не було пов'язане з підвищеним ризиком госпіталізації (ВШ = 0,90), смертельного наслідку (ВШ = 0,88) або несприятливого результату (ВШ = 1,14). При застосуванні ібупрофену підвищення ризику смерті не виявлено (ВШ = 0,94).

Використання моделі з фіксованими ефектами не призвело до зміни результатів та результатів оцінки чутливості. Таким чином, дані спостережень не підтверджують теоретичні ризики щодо безпеки використання ібупрофену або інших нестероїдних протизапальних засобів при коронавірусній інфекції.

Джерело:

Drug Safety (дата публікації: 2 серпня 2021 р.)

Стаття:

NSAIDs and COVID-19: A Systematic Review and Meta-analysis

Автори:

Nicholas Moore і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: