EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
тип особистості Д тип особистості Д
тип особистості Д тип особистості Д

Що нового?

У пацієнтів з хронічною спонтанною кропив'янкою та типом особистості Д спостерігається нижча якість життя та присутні розлади настрою.

Особистість типу Д — це стабільний тип особистості, який асоціюється з низькою якістю життя в загальній популяції та серед пацієнтів із різними захворюваннями, такими як рак, серцеві та дерматологічні захворювання. У нещодавно проведеному дослідженні встановлено наявність зв'язку між типом особистості Д (ТОД) та нижчою якістю життя (в основному в доменах, пов'язаних з психологічним та емоційним станом), а також присутністю розладів настрою у пацієнтів з хронічною спонтанною кропив'янкою (ХСК), незалежно від тяжкості захворювання. У цьому перехресному дослідженні метою авторів було проведення оцінки впливу ТОД на стан пацієнтів із ХСК за такими показниками, як наявність порушень сну, розладів настрою, відхилень у статевій сфері та якість життя.

До дослідження було включено 75 учасників із ХСК. Збір даних щодо ТОД, депресії, тривожності, сексуальних дисфункцій, порушень сну, якості життя, соціально-демографічних змінних та активності захворювання проводили з використанням валідованих опитувальників. ТОД був присутнім у 28% учасників дослідження.

Хоча ТОД був пов'язаний з поганим контролем захворювання, присутність депресії і тривожності в осіб із цим типом особистості спостерігалося частіше. Було виявлено наявність зв'язку між ТОД та низькою якістю життя. Також частіше мали місце порушення сну. У пацієнтів із ХСК та у загальній популяції частка осіб із ТОД була порівнянною.

Джерело:

Acta Dermato-Venereologica

Стаття:

Type D Personality Is Associated with Poorer Quality of Life in Patients with Chronic Spontaneous Urticaria: A Cross-sectional Study

Автори:

Sánchez-Díaz M і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: