EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
ендометріоз ендометріоз
ендометріоз ендометріоз

Що нового?

Під час ретроспективного дослідження, проведеного Marina Paula Andres та співавт., у пацієнток з ендометріозом було виявлено сильний зв'язок між оцінкою за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) ≥ 7 см та зниженням якості життя. Мета цього дослідження полягала у визначенні того, чи пов'язана оцінка за ВАШ ≥ 7 см з вираженим зниженням якості життя у пацієнток з ендометріозом.

До дослідження було включено 1129 пацієнток, які перенесли хірургічне втручання з приводу ендометріозу. Інтенсивність ациклічного тазового болю, а також вираженість глибокої диспареунії, дисменореї, дисхезії та дизурії оцінювали за допомогою ВАШ довжиною 10 см. Якість життя за 6 місяців до операції оцінювали за допомогою короткого опитувальника для оцінки стану здоров'я з 36 пунктів (SF-36).

Найбільш частим симптомом була дисменорея, зареєстрована у 93,6% пацієнток (середня оцінка за ВАШ: 7,6см). У більшості пацієнток відзначалося зниження якості життя при варіабельності оцінок доменів від 49,4 до 80,1. Пацієнтки з сильним болем (оцінка за ВАШ ≥ 7 см) мали значно нижчу середню оцінку за всіма доменами SF-36 порівняно з пацієнтками з помірним або легким болем (оцінка за ВАШ < 7 см).

Таким чином, зазвичай використовується порогове значення оцінки за ВАШ, що становить 7 см, для виявлення сильного болю при ендометріозі точно відображає негативний вплив захворювання на якість життя жінок, що оцінюється за допомогою опитувальника SF-36.

Джерело:

Reproductive Science

Стаття:

Visual Analogue Scale Cut-off Point of Seven Represents Poor Quality of Life in Patients with Endometriosis

Автори:

Marina Paula Andres та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: