EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
подагра подагра
подагра подагра

Що нового?

Нутритивна терапія може допомогти знизити масу тіла у осіб з ожирінням та подагрою.

В інноваційному дослідженні тривалістю 16 тижнів, проведеному Robin Christensen і співавт., результати якого опубліковані в журналі Arthritis & Rheumatology, було продемонстровано, що інтенсивна нутритивна терапія безпечна і ефективна для зниження маси тіла у осіб з ожирінням і подагрою. Однак несподіваним висновком стало те, що зниження маси тіла безпосередньо не впливало на рівень уратів у сироватці крові, а також виразність стомлюваності та болю.

У клінічних рекомендаціях вже давно пропонується зниження маси тіла у пацієнтів з подагрою, незважаючи на обмеженість фактичних даних, які б підтверджували його користь. У цьому рандомізованому дослідженні оцінювали вплив нутритивної терапії на масу тіла та клінічні показники ступеня тяжкості подагри. Загалом 61 учасник з ожирінням та подагрою отримував низькокалорійний (29 учасників) або контрольний (32 учасника) раціон. Середній вік учасників становив 60,3 роки, а середній індекс маси тіла (ІМТ) — 35,6 кг/м2; 97% учасників були чоловічої статі.

Основною кінцевою точкою була зміна маси тіла. Додатковими кінцевими точками були відмінності в оцінці інтенсивності болю та стомлюваності за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) та рівнями уратів у сироватці крові. Через 16 тижнів відмінності в масі тіла між групами застосування досліджуваного та контрольного раціону були статистично значущими (–15,4 у порівнянні з –7,7 кг; р < 0,001). Хоча дані свідчать про користь низькокалорійного раціону, відмінності у змінах рівня уратів у сироватці крові та виразності стомлюваності між групами були відсутні.

Змін в інтенсивності болю та частоті загострень подагри у групах дослідження не спостерігалося. Серйозних небажаних явищ або смертельних випадків зареєстровано не було. Таким чином, інтенсивна нутритивна терапія тривалістю 16 тижнів у осіб з ожирінням та подагрою була ефективна для зниження маси тіла, але не сприяла значному зниженню рівня уратів у сироватці крові та вираженості стомлюваності та болю.

Джерело:

Arthritis & Rheumatology

Стаття:

Weight Loss for Patients with Gout and Concomitant Obesity: A Proof-of-Concept Randomized Trial

Автори:

Robin Christensen та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: