EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Схвалено екстрене застосування вакцини проти мРНК COVID-19 у підлітків Схвалено екстрене застосування вакцини проти мРНК COVID-19 у підлітків
Схвалено екстрене застосування вакцини проти мРНК COVID-19 у підлітків Схвалено екстрене застосування вакцини проти мРНК COVID-19 у підлітків

Що нового?

Тозінамеран, вакцину проти матричної РНК (мРНК) COVID-19, тепер можна використовувати у підлітків у віці від 12 до 15 років.

10 травня 2021 року Управління з контролю за якістю продуктів харчування і лікарських засобів США (FDA) видало дозвіл на екстрене застосування вакцини проти COVID 19 (тозінамеран) у осіб у віці від 12 до 15 років. Це є важливим кроком в боротьбі з пандемією COVID-19, що триває. Для цих цілей FDA внесло поправки в первинний дозвіл на екстрене застосування (EUA) вакцини у осіб у віці 16 років і старше від 11 грудня 2020 р.

За даними Центрів контролю і профілактики захворювань (CDC), в період з 1 березня 2020 р по 30 квітня 2021 р було зареєстровано близько 1,5 мільйона випадків інфікування COVID-19 у віковій групі від 11 до 17 років. У дітей і підлітків інфекція протікає, як правило, в більш легкій формі в порівнянні з дорослими. У осіб у віці старше 16 років вакцина проти COVID-19 вводиться в двох дозах з інтервалом в 3 тижні, дозування і графік застосування однакові.

Процедура внесення змін до EUA вакцини проти COVID-19 відповідає нормам законодавства. І оскільки відомі та потенційні переваги цієї вакцини перевищують відомі і потенційні ризики в осіб у віці 12 років і старше, даний факт сприяє використанню вакцини в даній віковій групі. Оцінку безпеки проводили в рамках рандомізованого контрольованого дослідження за участю 2260 підлітків у віці від 12 до 15 років. 1131 учасник отримав вакцину, а 1129 учасників - плацебо у вигляді фізрозчину. Для оцінки безпеки вакцини проводили подальше спостереження за участю більше половини учасників після введення другої дози як мінімум протягом 2 місяців.

Біль в місці ін'єкції, висока температура, підвищена стомлюваність, головний біль, озноб, біль у м'язах і суглобах, як правило, тривали протягом 1-3 днів. Слід зазначити, що небажані явища після вакцинації відрізняються від людини до людини, при цьому деякі можуть не відчувати жодних небажаних явищ. Особам з відомою серйозною алергічною реакцією в анамнезі, включаючи анафілаксію, на будь-який компонент вакцини, застосовувати дану вакцину не рекомендується.

В рамках оцінки ефективності було проведено порівняння імунної відповіді на вакцинацію у 190 осіб у віці 12-15 років з імунною відповіддю у 170 осіб у віці 16-25 років. Отримані дані свідчать про те, що імунна відповідь у підлітків була не слабшою за відповідь у осіб 16-25 років. Через 7 днів після введення 2-ї дози ефективність вакцини з точки зору попередження інфікування COVID-19 склала 100%. Для забезпечення своєчасного виявлення проблем, пов'язаних з безпекою вакцини, буде регулярно проводитися моніторинг.

Джерело:

FDA

Стаття:

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine for Emergency Use in Adolescents in Another Important Action in Fight Against Pandemic

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: