У рандомізованому дослідженні введення арахісу в раціон дитини в дитинстві з його збереженням в раціоні до 5 років істотно знижувало ризик розвитку алергії на арахіс.
Вживання арахісу з віку до 5 років істотно знижує поширеність алергії на арахіс, при цьому його переносимість зберігається і в підлітковому віці.
У рандомізованому дослідженні введення арахісу в раціон дитини в дитинстві з його збереженням в раціоні до 5 років істотно знижувало ризик розвитку алергії на арахіс. Результати подальшого додаткового дослідження підтвердили, що цей захисний ефект зберігався навіть через рік після утримання від вживання арахісу. Мета даного дослідження з подальшим спостереженням полягала у визначенні довгострокового збереження переносимості арахісу протягом 144 місяців (12 років) після багаторічного необмеженого споживання або утримання від нього.
Добровольці, які брали участь у початковому дослідженні споживання арахісу, були ретельно обстежені на наявність алергії на арахіс після тривалого його споживання або помірності (на вибір). Ключовою кінцевою точкою була поширеність алергії на арахіс у віці 12 років.
З спочатку відібраних 640 добровольців до дослідження було включено 508 (79,4 %), при цьому повні дані про основну кінцеву точку були отримані у 497 добровольців. Через 144 місяці поширеність алергії на арахіс у групі учасників, які спочатку не вживали арахіс, залишалася істотно вищою, ніж у групі учасників, що спочатку вживали його (таблиця 1).

З 72 по 144 місяці в обох групах повідомлялося про тривалі періоди утримання від вживання арахісу. Через 144 місяці в групі учасників, які вживали арахіс, рівні специфічного IgE до Ara h2 (серологічний маркер алергії на арахіс) становили 0,03 ± 3,42 кЕ/л, а рівні специфічного IgG4 до алергенів арахісу 535,5 ± 4,98 мкг/л порівняно з 0,06 ± 11,21 кЕ/л і 209,3 ± 3,84 мкг/л відповідно у групі учасників, які не вживали арахіс. Небажані явища спостерігалися рідко і переважно були пов'язані з харчовими провокаційними пробами.
Вживання арахісу в ранньому віці з його збереженням у раціоні до 5 років призводило до його стійкої переносимості у підлітковому віці, незалежно від подальшого споживання арахісу.
NEJM Evidence
Follow-up to Adolescence after Early Peanut Introduction for Allergy Prevention
George Du Toit та співавт.
Коментарі (0)