EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Довгострокові наслідки вживання арахісу: з дитинства до підліткового віку

алергія на арахіс, педіатрія. алергія на арахіс, педіатрія.
алергія на арахіс, педіатрія. алергія на арахіс, педіатрія.

У рандомізованому дослідженні введення арахісу в раціон дитини в дитинстві з його збереженням в раціоні до 5 років істотно знижувало ризик розвитку алергії на арахіс.

Дивитися все

Гловні тези

Вживання арахісу з віку до 5 років істотно знижує поширеність алергії на арахіс, при цьому його переносимість зберігається і в підлітковому віці.

Передумови до проведення дослідження

У рандомізованому дослідженні введення арахісу в раціон дитини в дитинстві з його збереженням в раціоні до 5 років істотно знижувало ризик розвитку алергії на арахіс. Результати подальшого додаткового дослідження підтвердили, що цей захисний ефект зберігався навіть через рік після утримання від вживання арахісу. Мета даного дослідження з подальшим спостереженням полягала у визначенні довгострокового збереження переносимості арахісу протягом 144 місяців (12 років) після багаторічного необмеженого споживання або утримання від нього.

Методологія

Добровольці, які брали участь у початковому дослідженні споживання арахісу, були ретельно обстежені на наявність алергії на арахіс після тривалого його споживання або помірності (на вибір). Ключовою кінцевою точкою була поширеність алергії на арахіс у віці 12 років.

Результати

З спочатку відібраних 640 добровольців до дослідження було включено 508 (79,4 %), при цьому повні дані про основну кінцеву точку були отримані у 497 добровольців. Через 144 місяці поширеність алергії на арахіс у групі учасників, які спочатку не вживали арахіс, залишалася істотно вищою, ніж у групі учасників, що спочатку вживали його (таблиця 1).

З 72 по 144 місяці в обох групах повідомлялося про тривалі періоди утримання від вживання арахісу. Через 144 місяці в групі учасників, які вживали арахіс, рівні специфічного IgE до Ara h2 (серологічний маркер алергії на арахіс) становили 0,03 ± 3,42 кЕ/л, а рівні специфічного IgG4 до алергенів арахісу 535,5 ± 4,98 мкг/л порівняно з 0,06 ± 11,21 кЕ/л і 209,3 ± 3,84 мкг/л відповідно у групі учасників, які не вживали арахіс. Небажані явища спостерігалися рідко і переважно були пов'язані з харчовими провокаційними пробами.

Висновок

Вживання арахісу в ранньому віці з його збереженням у раціоні до 5 років призводило до його стійкої переносимості у підлітковому віці, незалежно від подальшого споживання арахісу.

Джерело:

NEJM Evidence

Стаття:

Follow-up to Adolescence after Early Peanut Introduction for Allergy Prevention

Автори:

George Du Toit та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: