Дедалі більше доказів свідчить про негативний вплив споживання кофеїну на гіаліновий хрящ.
Щоденне споживання кофеїну в дозі 95 мг або вище позитивно корелює із ризиком розвитку остеоартрозу.
Дедалі більше доказів свідчить про негативний вплив споживання кофеїну на гіаліновий хрящ. Тому мета даного епідеміологічного аналізу та аналізу методом менделівської рандомізації (МР) полягала у перевірці наявності передбачуваного зв'язку між споживанням кофеїну та ймовірністю розвитку остеоартрозу (ОА).
У дослідженні використали дані Національної програми перевірки здоров'я та харчування. Крім цього, з метою оцінки ролі споживання кофеїну у розвитку ОА використовували моделі логістичної регресії. Модель 1 була нескоректованою; модель 2 була скоригована шляхом додавання віку, рівня освіти, расової/етнічної приналежності та статі. З іншого боку, модель 3 була скоригована на підставі моделі 2 шляхом додавання оцінок опитувальника про здоров'я пацієнта (PHQ-9), рівня фізичної активності, індексу маси тіла, статусу куріння та статусу вживання алкоголю, цукрового діабету та високого артеріального тиску.
Аналіз МР використовували з метою оцінки взаємозв'язку з використанням даних досліджень повногеномних асоціацій. Для оцінки причинно-наслідкового зв'язку використовували низку статистичних методів - зважування зворотної дисперсії (ЗЗД), простий режим, МР з регресією Еггера, зважена медіана та зважений режим. Для оцінки плейотропії та гетерогенності використовували критерій МР – Штейгера, Q-критерій Кокрейна, критерій перетину МР – Еггера та критерій МР – плейотропії залишкової суми та викидів (MR-PRESSO).
Згідно з результатами зваженого багатомірного логістичного регресійного аналізу, існує значний зв'язок між інтенсивним вживанням кофеїну (95–206 мг/день і ≥ 206 мг/день) і захворюваністю на ОА, навіть після корегування на коваріати з використанням найнижчого рівня споживання кофеїну (< 11 мг/день) в якості референса: відношення шансів (95 % довірчий інтервал) для моделі 1: 1,365 (1,18–1,58) і 1,59 (1,38–1,83); для моделі 2: 1,21 (1,04–1,42) і 1,44 (1,23–1,68); і для моделі 3: 1,19 (1,01–1,40) і 1,30 (1,10–1,52), p < 0,05 для всіх моделей.
Результати аналізу з фіксованими ефектами та ЗЗД свідчать про статистично значущий зв'язок між споживанням кави та ризиком ОА колінного суглоба з ЗВШ 1,94 (95 % ДІ 1,471–2,517; p < 0,001). Ці результати послідовно підтверджувалися результатами аналізу методами простого режиму, зваженого режиму, МР з регресією Еггера та зваженої медіани.
Було виявлено значний зв'язок між ризиком ОА та щоденним споживанням кави у дозі 95 мг або вище. Щоб знизити несприятливий вплив кофеїну, особливо на осіб з повільнішим метаболізмом, таких як немовлята та вагітні жінки, необхідно регулювати та обмежувати його споживання. Медичні працівники повинні знати про потенційні ризики кофеїну для опорно-рухового апарату та давати пацієнтам відповідні рекомендації.
Frontiers in Nutrition
Effect of caffeine intake on self-reported and genetic prediction of osteoarthritis: an epidemiological study and Mendelian randomization analysis
Zhongkai Ji та співавт.
Коментарі (0)