EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
постпрандіальний дистрес-синдром постпрандіальний дистрес-синдром
постпрандіальний дистрес-синдром постпрандіальний дистрес-синдром

Що нового?

Для тих, хто стикається з постпрандіальним дистрес-синдромом, акупунктура є варіантом лікування, що заслуговує на увагу.

У систематичному огляді та метааналізі було показано, що акупунктура ефективно усуває симптоми постпрандіального дистрес-синдрому (ПДС), зменшує проблеми, пов'язані з диспепсією, та підвищує загальну якість життя пацієнтів. Ganchen Xiao та ін. ставили за мету з'ясувати практичну значущість акупунктури у веденні пацієнтів з ПДС. Для включення використовували тільки рандомізовані контрольовані дослідження, відібрані в наступних базах даних: Clinical Trial, Web of Science, CNKI, Medline та Cochrane Central.

Ризик систематичної помилки у включених до аналізу дослідженнях оцінювали, використовуючи програму Revman 5.4.1 (Revman 2020), при цьому всі 12 досліджень, охоплених аналізом, мали систематичні помилки з мінімальним ризиком.

Аналіз даних, включаючи аналіз чутливості та перевірку на систематичну помилку, пов'язану з переважною публікацією позитивних результатів дослідження, проводили з використанням програмного забезпечення Stata 16.1. Для оцінки якості кожного дослідження використовувався інструмент, розроблений Кокрейнівською співпрацею. Основні кінцеві точки включали розвиток побічних ефектів, величину індексу диспепсії Непіна (NDI), показник за госпітальною шкалою тривоги і депресії (HADS), величину індексу симптомів диспепсії (SID) і загальну ефективність терапії.

Для оцінки терапевтичного впливу акупунктури на ПДС в даному огляді спочатку було ідентифіковано 1532 відповідних дослідження. Після скрупульозної оцінки їх анотацій, назв та повного тексту в остаточну вибірку для аналізу було включено 12 досліджень із загальною кількістю 1113 учасників. Подальший аналіз даних переконливо продемонстрував ефективність акупунктури в лікуванні ПДС та покращення загальної якості життя пацієнтів. Вплив акупунктури на ПДС оцінювали за п'ятьма аспектами: загальна терапевтична ефективність, показники SID, HADS, NDI та потенційні побічні ефекти, при цьому загальна терапевтична ефективність була первинною кінцевою точкою.

Дані статистичного аналізу демонстрували помітний і значний вплив акупунктури при лікуванні ПДС. Таким чином, акупунктура надає значний терапевтичний вплив на ПДС. Крім того, враховуючи потенційні систематичні помилки у включених до аналізу дослідженнях, необхідні дослідження високої якості, щоб виявити та підтвердити будь-які потенційні побічні ефекти, пов'язані з акупунктурою.

Джерело:

Medicine

Стаття:

Acupuncture is effective in the treatment of postprandial distress syndrome: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Ganchen Xiao et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: