EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

У пацієнтів з периімплантатним мукозитом механічна санація ротової порожнини у поєднанні з біоптрон-терапією поляризованим світлом перевершує ізольовану механічну санацію за ефективністю.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження, біоптрон-терапія ефективно мінімізує біль, що оцінюється за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), сприяє загоєнню м'яких тканин навколо імплантату та знижує рівень індикаторів запалення при периімплантатному мукозиті. Gianna Maria Nardi та співавт. оцінили ефективність механічної санації ротової порожнини у поєднанні з біоптрон-терапією щодо зниження пародонтальних індексів та загального окисного стресу в порожнині рота.

До дослідження включили 40 пацієнтів з периімплантатним мукозитом, яких рандомізували до групи досліджуваної терапії та контрольної групи. Пацієнтам із групи досліджуваної терапії проводили механічну санацію ротової порожнини у поєднанні з біоптрон-терапією поляризованим світлом, а пацієнтам із контрольної групи – лише механічну санацію.

Тривалість дослідження становила шість місяців. У ході дослідження збирали дані про ступінь інтенсивності болю, глибину кишень при зондуванні (ГКЗ), кровотечі при зондуванні (КЗ) та індекс зубного нальоту (ІЗН) у часових точках T0, T1 (14 днів), T2 (1 місяць) і T3 (6 місяців). Оцінку міжгрупових відмінностей проводили з використанням критерію однорідності хі-квадрат (за Пірсоном) та t-критерію Стьюдента. У групі досліджуваної терапії значення ІЗН та ГКЗ у часових точках T0 та T1, а також протягом усього періоду спостереження були нижчими, ніж у контрольній групі.

Також у групі досліджуваної терапії було відзначено статистично значуще швидше зниження болю за ВАШ і КЗ порівняно з контрольною групою. У жодному з вивчених часових періодів не було виявлено статистично значущих міжгрупових відмінностей щодо ступеня зміни результатів антиоксидантної проби слини. Кореляція між статтю пацієнтів або звичкою курити та клінічними наслідками була відсутня. Таким чином, застосування біоптрон-терапії поляризованим світлом на додаток до стандартного лікування покращує клінічні показники, пов'язані з периімплантатним мукозитом.

Джерело:

The International Journal of Environmental Research and Public Health

Стаття:

Treatment of Peri-Implant Mucositis with Standard of Care and Bioptron Hyperlight Therapy: A Randomized Clinical Trial

Автори:

Gianna Maria Nardi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: