EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
псоріаз псоріаз
псоріаз псоріаз

Що нового?

Встановлено ефективність та хорошу переносимість бродалумабу у осіб із псоріазом, у яких попередня терапія інгібіторами ІЛ-17А була неефективною.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Dermatologic Therapy, свідчать про те, що у осіб з псоріазом, у яких попередня терапія одним або декількома інгібіторами інтерлейкіну (ІЛ)-17А виявилася неефективною, застосування бродалумабу є хорошим вибором, оскільки цей препарат ефективний і добре переноситься. Nikolai Loft та співавт. вивчали короткострокову та довгострокову ефективність застосування бродалумабу (інгібітора рецепторів ІЛ-17А) у лікуванні псоріазу.

У даному відкритому дослідженні взяли участь 20 пацієнтів (7 жінок; медіана віку – 50 років; медіана показника PASI на початковому рівні – 13,5). Включені у дослідження пацієнти отримували лікування бродалумабом у стандартній дозі 210 мг. Ефективність оцінювали через 12, 26 та 52 тижні лікування.

Основною кінцевою точкою дослідження була частка (%) пацієнтів, які досягли зниження абсолютного індексу площі ураження та тяжкості псоріазу (PASI) до ≤ 2 балів (PASI ≤ 2) та (або) зниження відносного показника PASI 75% (PASI75) через 12 тижнів лікування. Оцінку концентрації цитокінів у плазмі проводили на початковому рівні і через 12 тижнів лікування. Кількість пацієнтів, які досягли показників PASI75 та (або) PASI ≤ 2, PASI90 і PASI100 через 12 тижнів лікування (за оцінкою методом підстановки відсутніх даних з урахуванням всіх пацієнтів, що вибули з дослідження, як не відповіли на лікування), наведено в таблиці 1.

Слід зазначити, що дослідження тривалістю 52 тижні завершили 9 пацієнтів (45%), у 7 пацієнтів (35%) спостерігалося збереження відповіді PASI75 протягом 52 тижнів. Протягом 52 тижнів 17 із 20 пацієнтів (85 %) повідомили про розвиток небажаних явищ. Однак тяжких небажаних явищ або смертельних наслідків зареєстровано не було.

У порівнянні з пацієнтами без відповіді на лікування у пацієнтів, які відповіли на лікування, концентрація фактора некрозу пухлини (ФНП)-α та ІЛ-6 на початковому рівні була нижчою.

Незважаючи на неефективність попередньої терапії інгібіторами ІЛ-17А, у пацієнтів, які страждають на псоріаз, бродалумаб виявився ефективним. Проте дослідники прийшли до висновку, що необхідно проведення додаткових надійних досліджень в умовах реальної клінічної практики для більш тривалого спостереження за пацієнтами.

Джерело:

Dermatologic Therapy

Стаття:

Effectiveness of brodalumab after previous treatment failure of interleukin-17A inhibitors in patients with psoriasis

Автори:

Nikolai Loft і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: