EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
алергічний риніт алергічний риніт
алергічний риніт алергічний риніт

Що нового?

Застосування будесоніду в комбінації з лоратадином забезпечувало ефективне полегшення симптомів алергічного риніту, покращення співвідношення між субпопуляціями Т-лімфоцитів та фізіологічної функції носа.

Застосування інтраназального спрею будесоніду в комбінації з лоратадином у таблетках було більш ефективним і безпечним у осіб з алергічним ринітом і дозволяло знизити виразність симптомів, а також співвідношення між субпопуляціями Т-лімфоцитів - згідно з результатами недавнього дослідження, що порівняло метод із застосуванням мометазону фуроату інтраназально, плюс лоратадину у таблетках. Мета дослідження полягала в оцінці впливу комбінованого застосування лоратадину у таблетках на співвідношення між субпопуляціями Т-лімфоцитів, та на фізіологічну функцію носових ходів у осіб з алергічним ринітом.

В рамках дослідження 120 пацієнтів з алергічним ринітом рандомізували до контрольної або експериментальної групи. Пацієнти контрольної групи отримували лоратадин у таблетках у комбінації з мометазону фуроатом у формі інтраназального спрею, а пацієнти експериментальної групи – лоратадин у комбінації з будесонідом інтраназально. Групи дослідження порівнювали за такими показниками: частота розвитку небажаних явищ, фізіологічна функція носа, співвідношення субпопуляцій T-лімфоцитів, показники імунної функції, тривалість клінічної ремісії та ефективність лікування.

В експериментальній групі ефективність лікування склала 96,67%, при цьому у 36 пацієнтів ефективність була виразною, а у 22 пацієнтів – середньою, у 2 пацієнтів лікування було неефективним. У контрольній групі ефективність лікування склала 83,33%, при цьому у 23 пацієнтів ефективність була виразною, у 27 – середньою, у 10 пацієнтів лікування було неефективним. Ефективність лікування в експериментальній групі була вищою, ніж у контрольній групі (див. рисунок 1).

В експериментальній групі час до досягнення полегшення таких симптомів, як чхання, свербіж, закладеність носа і нежить, був коротшим у порівнянні з контрольною групою, при цьому відмінність була клінічною значущою. Згідно з результатами порівняльного аналізу показників імунної функції, порівняно з контрольною групою у пацієнтів з експериментальної групи показники співвідношення Th1-/Th2-клітин були вищими, а концентрації імуноглобуліну класу E (IgE), інтерлейкінів (ІЛ)-8 та ІЛ-6 – нижчими.

Вихідних клінічно значущих відмінностей за показником співвідношення між субпопуляціями Т-лімфоцитів в обох групах дослідження не спостерігалося. Однак після проведення лікування субпопуляції Т-лімфоцитів в обох групах зменшились. Після лікування концентрації CD4+/CD8+, CD4+, CD8+ та CD3+ лімфоцитів в експериментальній групі були нижчими, ніж у контрольній групі. Ці відмінності були клінічно значущими.

До проведення лікування статистично значущі відмінності між групами щодо фізіологічної функції носа були відсутні, проте після проведення лікування вона покращилася. Порівняно з контрольною групою, у пацієнтів з експериментальної групи статистично значуще знизилися швидкість мукоциліарного кліренсу, назальний опір і мукоциліарний транзиторний час. Частота розвитку небажаних явищ в експериментальній групі була статистично значуще нижчою, ніж у контрольній групі. Таким чином, застосування будесоніду в комбінації з лоратадином є безпечним та ефективним варіантом лікування у пацієнтів з алергічним ринітом.

Джерело:

Computational Intelligence and Neuroscience

Стаття:

Effect of Loratadine Tablets in Combination with Other Drugs on Nasal Physiological Function and T Lymphocyte Subsets in Patients with Allergic Rhinitis

Автори:

Jie Zhang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: