EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
неалкогольний стеатогепатит неалкогольний стеатогепатит
неалкогольний стеатогепатит неалкогольний стеатогепатит

Що нового?

У пацієнтів з неалкогольним стеатогепатитом (НАСГ) комбінована терапія семаглутидом, цилофексором і фірсокостатом була безпечною, добре переносилася і забезпечувала додаткові переваги порівняно з монотерапією семаглутидом.

Згідно з результатами рандомізованого відкритого дослідження II фази, у пацієнтів з фіброзом легкого та середнього ступеня тяжкості, спричиненим НАСГ, застосування семаглутида в комбінації з фірсокостатом та (або) цилофексором добре переносилося. Результати пошукового аналізу ефективності вказують, що лікування призводило до додаткового зниження виразності стеатозу печінки та покращення біохімічних показників у порівнянні з монотерапією семаглутидом.

Naim Alkhouri та співавт. вивчали безпеку та ефективність застосування семаглутиду як монотерапії та у комбінації з цилофексором та (або) фірсокостатом при НАСГ. У це дослідження для підтвердження концепції було включено 108 пацієнтів з НАСГ. Учасників рандомізували на одержання протягом 24 тижнів монотерапії семаглутидом у дозі 2,4 мг 1 р/тиждень (n = 21); семаглутида та цилофексора у дозі 30 мг (n = 22); семаглутида та цилофексора у дозі 100 мг (n = 22); семаглутида та фірсокостата (n = 22); або семаглутида, цилофексора в дозі 30 мг та фірсокостата (n = 21).

Заздалегідь визначеною основною кінцевою точкою була оцінка безпеки, а кінцевими пошуковими точками - всі показники ефективності. Всі режими лікування добре переносилися. Частота розвитку побічних ефектів у різних групах була порівнянною (73-90%), і в більшості випадків побічні ефекти включали порушення з боку шлунково-кишкового тракту. Незважаючи на порівнянне зниження маси тіла (7–10 %), у порівнянні з монотерапією семаглутидом комбінована терапія призводила до більшого зменшення стеатозу печінки. Про це свідчать результати оцінки фракції жиру за щільністю протонів методом магнітно-резонансної томографії (середня абсолютна зміна, отримана методом найменших квадратів: від –9,8 до –11,0 % порівняно з –8,0 %), неінвазивних тестів оцінки фіброзу та біохімічного аналізу печінки.

Таким чином, комбінована терапія, що діє на різні аспекти захворювання за рахунок використання препаратів з різними механізмами дії, є більш ефективною порівняно з монотерапією. Для оцінки безпеки та ефективності комбінації трьох різних типів препаратів, тобто семаглутида, фірсокостата та цилофексора, для лікування НАСГ необхідно проведення додаткових подвійних сліпих плацебо-контрольованих досліджень із достатнім обсягом вибірки.

Джерело:

Journal of Hepatology

Стаття:

Safety and efficacy of combination therapy with semaglutide, cilofexor and firsocostat in patients with non-alcoholic steatohepatitis: A randomised, open-label phase II trial

Автори:

Naim Alkhouri і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: