EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба
остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба

Що нового?

В установах надання первинної медичної допомоги як внутрішньом'язове, так і внутрішньосуглобове введення глюкокортикоїдів ефективно полегшує біль при остеоартрозі колінного суглоба.

У дорослих пацієнтів з діагностованим остеоартрозом колінного суглоба з клінічними проявами внутрішньом'язове введення глюкокортикоїдів може бути менш ефективним з точки зору зниження інтенсивності болю через 4 тижні порівняно зі стандартним внутрішньосуглобовим введенням. Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження з оцінки не меншої ефективності, внутрішньом'язове введення глюкокортикоїдів було менш ефективним порівняно з внутрішньосуглобовим введенням через 8 та 24 тижні (але не через 2 та 12 тижнів) після ін'єкції. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності внутрішньом'язового введення глюкокортикоїдів у порівнянні з внутрішньосуглобовою ін'єкцією для зменшення інтенсивності болю при остеоартрозі колінного суглоба.

Учасників рандомізували на введення триамцинолону ацетоніду в дозі 40 мг у вигляді внутрішньом'язової ін'єкції у вентро-глютеальну ділянку іпсилатерально або у вигляді внутрішньосуглобової ін'єкції в колінний суглоб, після чого їх спостерігали протягом 24 тижнів. У цьому багатоцентровому відкритому дослідженні заздалегідь визначеною основною кінцевою точкою була оцінка інтенсивності болю за шкалою наслідків травми та остеоартрозу колінного суглоба (KOOS) з межею не меншої ефективності -7 балів (різниця оцінки для внутрішньом'язового та внутрішньосуглобового введення) через 4 тижні. Для оцінки основних кінцевих точок було проведено попередньо запланований аналіз у популяції повного виконання протоколу.

До дослідження було включено 145 пацієнтів. Дані 138 пацієнтів (внутрішньосуглобове введення – 66; внутрішньом'язове введення – 72) із 145 пацієнтів були включені в аналіз у популяції повного виконання протоколу. Протягом 12 тижнів після введення глюкокортикоїдів в обох групах було досягнуто статистично значущого зниження інтенсивності болю в колінному суглобі. Через 4 тижні розрахункова відмінність середніх оцінок KOOS між групами дослідження склала -3,4. Оскільки нижня межа перевищувала межу не меншої ефективності, остання не була підтверджена.

Через 8 і 24 тижні внутрішньом'язове введення було не менш ефективним порівняно з внутрішньосуглобовим введенням з досягненням статистичною значущого результату. З погляду додаткових кінцевих точок статистично значущих відмінностей не виявлено. У популяції пацієнтів для аналізу, проведеного з припущення, що всі пацієнти отримали призначене втручання, результати оцінки чутливості були зіставні. Найчастішими небажаними явищами були припливи жару та головний біль, які завжди були класифіковані як несерйозні.

Таким чином, пацієнтам з остеоартрозом колінного суглоба, яким показана ін'єкція глюкокортикоїдів, рішення про місце ін'єкції необхідно приймати разом із лікарем.

Джерело:

JAMA Network Open

Стаття:

Effect of Intramuscular vs Intra-articular Glucocorticoid Injection on Pain Among Adults With Knee Osteoarthritis: The KIS Randomized Clinical Trial

Автори:

Qiuke Wang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: