EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння застосування прямої провокаційної пероральної проби та стандартної терапії при алергії на пеніцилін з низьким рівнем ризику у відділеннях інтенсивної терапії

алергія алергія
алергія алергія

Що нового?

Застосування прямої провокаційної пероральної проби у лікуванні алергії на пеніцилін з низьким рівнем ризику у відділеннях інтенсивної терапії є ефективним та безпечним.

Результати нещодавнього рандомізованого контрольованого дослідження (ORACLE) підтвердили безпеку та ефективність прямої пероральної провокаційної проби (DOC) у скороченні числа випадків алергії на пеніцилін з низьким рівнем ризику у відділеннях інтенсивної терапії. Мета дослідження, проведеного Morgon Rose та співавт., полягала у визначенні ефективності, доцільності та безпеки застосування DOC при алергії на пеніцилін з низьким рівнем ризику у відділеннях інтенсивної терапії.

У це відкрите пілотне дослідження включили дорослих пацієнтів із підтвердженою алергією на пеніцилін. Пацієнтів, віднесених до групи низького ризику (оцінка за шкалою PEN-FAST <3), рандомізували у співвідношенні 1:1 на отримання одноразової дози пеніциліну (250 мг амоксициліну або іншого антибіотика з групи пеніцилінів) методом DOC або на отримання стандартної терапії (з 2-годинним періодом спостереження в обох групах). Після виписки пацієнтам у групі досліджуваного втручання провели повторну пероральну провокаційну пробу (з інтервалом не менше 48 годин після першої проби).

Включених у дослідження учасників оцінювали через 24 години і 5 днів після кожної провокаційної проби, з наступним спостереженням через 90 днів. З 575 пацієнтів, що пройшли скринінг, 80 (14 %) були включені в дослідження, при цьому медіана віку склала 65 років, а медіана оцінки, отриманої із застосуванням інструменту для прийняття клінічних рішень при алергії на пеніцилін PEN-FAST — 1. Медіана оцінки за шкалою оцінки гострих та хронічних функціональних змін (APACHE2) склала 11. П'ятдесят відсотків включених у дослідження пацієнтів рандомізували на проходження DOC. З 40 виконаних провокаційних проб було отримано 1 позитивний результат (2,5%) у вигляді легкого висипу, з приводу якого учаснику призначили антигістамінний препарат для прийому внутрішньо. Про небажані явища тяжкого ступеня, пов'язані з прийомом антибіотиків, не повідомлялося.

Повторну провокаційну пробу провели 80% (32/40) учасників, які пройшли першу провокаційну пробу, при цьому не було зареєстровано жодного позитивного результату. Вкрай низьке співвідношення між кількістю пацієнтів, що пройшли скринінг і включених у дослідження, викликає занепокоєння з приводу доцільності проведення дослідження і свідчить про необхідність більш широких критеріїв включення та інтеграції оцінки алергії в рутинні протоколи відділень інтенсивної терапії, щоб оптимізувати процес видалення міток про алергію у контексті інтенсивної терапії.

Джерело:

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

Стаття:

A Pilot RCT of Direct Oral Challenge (DOC) vs Routine Care for Low-Risk Penicillin Allergy in Critical Illness: The ORACLE Study

Автори:

Morgon Rose та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: