EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Новий метод лікування пацієнтів з епізодичною мігренню Новий метод лікування пацієнтів з епізодичною мігренню
Новий метод лікування пацієнтів з епізодичною мігренню Новий метод лікування пацієнтів з епізодичною мігренню

Що нового?

Використання фреманезумабу один раз на місяць або один раз в три місяці є опцією лікування пацієнтів з епізодичною або хронічною мігренню. Препарат проявив добру довгострокову ефективність, безпеку та переносимість.

Згідно з результатами дослідження, застосування фреманезумабу один раз на місяць або один раз в три місяці при мігрені забезпечувало стійке зниження числа нападів головного болю (від середньої інтенсивності; днів на місяць), числа нападів мігрені (днів на місяць), а також втрати активності та працездатності через головний біль. Ефекти лікування зберігалися до 12 місяців. Також було встановлено, що фреманезумаб добре переносився.

Метою цього рандомізованого багатоцентрового подвійного сліпого дослідження III фази в паралельних групах тривалістю 52 тижні було вивчення довгострокової безпеки, ефективності і переносимості застосування фріманезумабу (гуманізованого моноклонального антитіла), схваленого для профілактики нападів мігрені у дорослих пацієнтів.

В ході дослідження оцінювали вплив застосування фреманезумаба один раз на місяць і один раз в три місяці у дорослих пацієнтів з хронічною або епізодичною мігренню. Безпеку і переносимість фреманезумабу оцінювали шляхом моніторингу небажаних явищ, визначення імуногенності, систематичною оцінкою місця ін'єкції (відразу після ін'єкції і через годину після), а також з допомогою лабораторних досліджень та життєво важливих показників організму. Заздалегідь вибрані кінцеві точки дослідження включали в себе оцінку змін щодо вихідного рівня в: а) кількості нападів мігрені (днів в місяць); б) кількості днів прийому лікарських засобів для купірування гострого головного болю; в) кількості нападів головного болю як мінімум середньої інтенсивності (днів в місяць). Також оцінювали зміни функціональної активності і працездатності пацієнтів, пов'язані з головним болем (за допомогою Тесту оцінки впливу головного болю з 6 пунктів), у порівнянні з вихідним рівнем.

З 1890 пацієнтів, які взяли участь в дослідженні (1110 пацієнтів з хронічною мігренню і 780 - з епізодичною мігренню), 551 пацієнт з хронічною мігренню отримував дозу фреманезумаба раз в три місяці, а 559 пацієнтів з хронічною мігренню - 1 раз на місяць. 394 пацієнта з епізодичною мігренню отримували досліджуване лікування раз в три місяці, а 386 пацієнтів з епізодичною мігренню - 1 раз на місяць. Найбільш частими побічними небажаними явищами були реакції в місці ін'єкції (почервоніння - 26%, ущільнення - 33%, біль - 31%). Отримання фреманезумаба призвело до зменшення кількості нападів мігрені (днів на місяць) і кількості нападів головного болю як мінімум середнього ступеня тяжкості (днів на місяць), в порівнянні з вихідним рівнем, протягом 12 місяців (див. Таблицю нижче).


Також протягом 12 місяців спостерігали зниження використання лікарських засобів для купірування гострого головного болю і для полегшення стану зниження активності, пов'язаного з головним болем. Таким чином, фреманезумаб є ефективним варіантом терапії для пацієнтів з хронічною і епізодичною мігренню. Даний препарат здатен полегшувати біль і покращувати пов'язане з мігренню зниження функціональної активності, а також покращувати якість життя пацієнтів.

Джерело:

Neurology

Стаття:

Long-term safety, tolerability, and efficacy of fremanezumab in migraine. A randomized study

Автори:

Peter J. Goadsby та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: