EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Ефективне лікування зменшує спонтанний післяопераційний зубний біль Ефективне лікування зменшує спонтанний післяопераційний зубний біль
Ефективне лікування зменшує спонтанний післяопераційний зубний біль Ефективне лікування зменшує спонтанний післяопераційний зубний біль

Що нового?

Встановлено, що суміш гідроксиду кальцію та гідрохлориду лідокаїну ефективно зменшує післяопераційний біль у зубах при симптоматичному верхівковому пародонтиті та незворотному пульпіті.

Результати рандомізованого контрольованого проспективного дослідження, опублікованого в журналі «Clinical Oral Investigations», показали, що гідроксид кальцію, змішаний з гідрохлоридом лідокаїну, може бути корисним для полегшення післяопераційного болю в зубах при симптоматичному верхівковому пародонтиті та незворотному пульпіті.

Хакан Арслан та ін. здійснили це рандомізоване клінічне дослідження у паралельних групах, щоб дослідити вплив гідроксиду кальцію, змішаного з гідрохлоридом лідокаїну, на спонтанний біль після операції.

Всього у дослідження було включено 60 пацієнтів з пульпітом та верхівковим періодонтитом із передопераційним спонтанним болем та перкуторним болем, з балом, який перевищував 50 за Візуальною аналоговою шкалою (VAS). Після підготовки кореневого каналу учасників випадковим чином розподілили у групи застосування або гідроксиду кальцію, змішаного з фізіологічним розчином (n = 30), або гідроксиду кальцію, змішаного з гідрохлоридом лідокаїну (n = 30).

Приблизно на протязі тижня після операції щодня реєстрували оцінку спонтанного болю за допомогою VAS. Оцінку отриманих даних провели з використанням тесту хі-квадрат, U-тестів Манна-Уітні, та одностороннього дисперсійного аналізу. Використання суміші гідроксиду кальцію з гідрохлоридом лідокаїну, значно зменшило біль порівняно з сумішшю гідроксиду кальцію із сольовим розчином, протягом перших-чотирьох днів (рис. 1).



Не було виявлено жодних значних відмінностей між групами щодо рівнів перкуторного болю після хірургічного втручання. Таким чином, Суміш гідроксиду кальцію з гідрохлоридом лідокаїну може бути цінним методом мінімізації болю після операції в зубах при пародонтиті та пульпіті. 

Джерело:

Clinical Oral Investigations

Стаття:

Effect of calcium hydroxide mixed with lidocaine hydrochloride on postoperative pain in teeth with irreversible pulpitis and symptomatic apical periodontitis: a preliminary randomized controlled prospective clinical trial

Автори:

Hakan Arslan та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: