EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Повторне застосування етанерцепта не поступається за ефективністю його використанню в якості першої лінії терапії ювенільного ідіопатичного артриту Повторне застосування етанерцепта не поступається за ефективністю його використанню в якості першої лінії терапії ювенільного ідіопатичного артриту
Повторне застосування етанерцепта не поступається за ефективністю його використанню в якості першої лінії терапії ювенільного ідіопатичного артриту Повторне застосування етанерцепта не поступається за ефективністю його використанню в якості першої лінії терапії ювенільного ідіопатичного артриту

Що нового?

Повторне застосування етанерцепта після припинення терапії при досягненні неактивної фази захворювання може бути ефективним у пацієнтів з ювенільним ідіопатичним артритом.

В ході недавнього дослідження, результати якого опубліковані в Arthritis Research & Therapy Journal, була доведена ефективність повторного застосування етанерцепта (ETA) для лікування пацієнтів з ювенільним ідіопатичним артритом (ЮІА).

Мета дослідження, проведеного Jens Klotsche і групою дослідників, полягала в оцінці факторів, що корелюють з припиненням застосування ETA в неактивній фазі хвороби і подальшим ризиком загострення захворювання. Також була проведена оцінка ефективності ETA при повторному лікуванні після загострення захворювання на основі даних двох поточних перспективних реєстрових досліджень. В ході цих реєстрових досліджень були зібрані загальні клінічні дані пацієнтів з ЮІА, які отримували традиційні синтетичні і біологічні хворобо-модифікуючі протиревматичні препарати (ХПРП), з дитячого до дорослого віку.

Спочатку 1724 пацієнта пройшли курс ETA, потім 338 пацієнтів отримали другий курс і 54 пацієнта - третій курс. В ході проведення всіх трьох курсів була зареєстрована схожа частота дострокового припинення терапії через її неефективність і розвитку небажаних явищ.


Після досягнення ремісії в ході першого курсу ETA в цілому 332 пацієнта (19,3%) відмовилися від подальшого застосування препарату. Триваючий олігоартрит, більш молодий вік і більш короткий часовий проміжок між початком ЮІА та початком застосування ETA, а також досягнення відповіді на терапію протягом перших 6 місяців були статистично значимо пов'язані з припиненням терапії при досягненні неактивної фази захворювання. Активізація захворювання відзначалася у 77% пацієнтів (середній період часу до загострення становив 12,1 місяця). При розвитку загострення велика частина пацієнтів отримала повторний курс ETA (117 з 161 пацієнта; 72,7%).

Після переходу захворювання в неактивну фазу кожен п'ятий пацієнт знову припинив застосування ETA. Через рік після відновлення терапії ETA приблизно у 70% пацієнтів була досягнута неактивна фаза захворювання.

Дослідники прийшли до висновку, що можливий зв'язок між своєчасним застосуванням ХПРП і більш високим рівнем досягнення неактивної фази захворювання може свідчити про наявність терапевтичного вікна при проведенні даної терапії.

Джерело:

Arthritis Research & Therapy

Стаття:

Re-treatment with etanercept is as effective as the initial firstline treatment in patients with juvenile idiopathic arthritis

Автори:

Jens Klotsche і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: