EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Отримані дані свідчать про більшу ефективність епідуральної аналгезії з проколом твердої мозкової оболонки в порівнянні з традиційною епідуральною анестезією Отримані дані свідчать про більшу ефективність епідуральної аналгезії з проколом твердої мозкової оболонки в порівнянні з традиційною епідуральною анестезією
Отримані дані свідчать про більшу ефективність епідуральної аналгезії з проколом твердої мозкової оболонки в порівнянні з традиційною епідуральною анестезією Отримані дані свідчать про більшу ефективність епідуральної аналгезії з проколом твердої мозкової оболонки в порівнянні з традиційною епідуральною анестезією

Що нового?

Результати проведеного дослідження свідчать, що комбіноване використання епідуральної аналгезії з проколом твердої мозкової оболонки (DPE) і методики запрограмованого переривчастого епідурального болюса (PIEB) забезпечує більш швидке настання аналгезуючого ефекту при пологах.

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в Anesthesia & Analgesia Journal, при проведенні нейроаксіальної аналгезії прокол твердої мозкової оболонки (DPE) забезпечує більш швидке настання дії, ніж при традиційній епідуральній анестезії (EP). Крім того, було встановлено, що комбінація DPE і PIEB (методика запрограмованого переривчастого епідурального болюса) безпечна і забезпечує досягнення найбільшого ефекту.

Мета даного рандомізованого контрольованого дослідження, проведеного Yujie Song і групою дослідників, полягала у визначенні додаткових переваг комбінованого проведення DPE і PIEB щодо початку аналгезуючого ефекту, необхідності прийому місцевих анестетиків і розвитку побічних ефектів у порівнянні з застосуванням EP або DPE в поєднанні з методикою безперервного введення місцевого анестетика (CEI) у жінок, які раніше не народжували.

У дослідження були включені 116 жінок з оцінкою болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) менше 50 мм і розкриттям шийки матки менше 5 см. Учасниці були розділені на наступні групи: група EP + CEI (38 жінок); група DPE + CEI (40 жінок); група DPE + PIEB (38 жінок). У трьох групах для аналгезії використовували комбінацію 0,1% ропівакаїна і 0,3 мкг / мл суфентаніла в загальному обсязі 10 мл з підтриманням тим же розчином зі швидкістю 8 мл / год. Для купірування сильного болю, що не контролювався PCEA, використовували болюси ропівакаїна 0,125% по 5 мл. В якості основної кінцевої точки оцінювали «час до отримання адекватного аналгезуючого ефекту».

У групах проведення DPE + CEI і DPE + PIEB адекватний аналгезуючий ефект досягався швидше в порівнянні з групою EP + CEI. Найменша кількість болюсів PCEA і найменше використання ропівакаїна протягом 1 години було відзначено в групі DPE + PIEB. Ніяких відмінностей між трьома групами щодо додаткових кінцевих точок, таких як тривалість пологів, спосіб розродження, оцінка за шкалою Бромейджа і розвиток небажаних явищ, не спостерігалося.

Таким чином, як зазначили дослідники, комбінацію DPE і PIEB можна ефективно застосовувати без ризику розвитку побічних ефектів (для матері та новонародженого).

Джерело:

Anesthesia & Analgesia

Стаття:

Effect of Dural Puncture Epidural Technique Combined With Programmed Intermittent Epidural Bolus on Labor Analgesia Onset and Maintenance: A Randomized Controlled Trial

Автори:

Yujie Song і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: