EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Таргетна терапія першої лінії у пацієнтів з РА може бути більш ефективною, ніж традиційний підхід Таргетна терапія першої лінії у пацієнтів з РА може бути більш ефективною, ніж традиційний підхід
Таргетна терапія першої лінії у пацієнтів з РА може бути більш ефективною, ніж традиційний підхід Таргетна терапія першої лінії у пацієнтів з РА може бути більш ефективною, ніж традиційний підхід

Що нового?

Ревматологи можуть розглядати таргетну терапію першої лінії як один з методів лікування ревматоїдного артриту (РА).

Згідно з результатами проспективного спостережного когортного дослідження, опублікованими в журналі Arthritis Research & Therapy, таргетна терапія (TT) першої лінії може забезпечувати досягнення ремісії в перші 6 місяців або низької активності захворювання (НАЗ) через 12 місяців у пацієнтів з РА.

У пацієнтів з РА тактика «лікування до досягнення мети» спрямована на досягнення мінімального значення НАЗ протягом 6 місяців; в разі невдачі слід скорегувати поточну терапію. Метою даного дослідження було оцінити, чи дозволяє корекція ТТ першої лінії у пацієнтів, які не досягли НАЗ протягом 6 місяців, з більшою ймовірністю досягти НАЗ через 12 місяців.

У дослідження були включені пацієнти з РА, у яких почали ТТ першої лінії, з тривалістю подальшого спостереження не менше 1 року. Були сформовані чотири взаємовиключні групи пацієнтів залежно від (1) переходу на іншу TT протягом першого року лікування і (2) досягнення мети лікування (DAS28-ШОЕ ≤ 3,2) через 6 місяців. В якості основної кінцевої точки було вибрано порівняння ймовірності досягнення ремісії або НАЗ через 12 місяців спостереження у пацієнтів, у яких при відсутності досягнення мети лікування через 6 місяців TT була скоригована, і пацієнтів, у яких корекція терапії не проводилася. Для зіставлення даних про пацієнтів через 6 місяців використовували показник схильності.

Всього в аналіз включили тисяча двісті сімдесят п'ять пацієнтів. Дані про пацієнтів в чотирьох групах (когортах) наведені в таблиці нижче:


Були зіставлені дані про 75 пацієнтів з когорти C3 і 75 пацієнтів з когорти C4 за показником схильності. У порівнянні з пацієнтами, у яких не застосовувалася тактика «лікування до досягнення мети» (C4), у пацієнтів, у яких дана тактика застосовувалася (C3), ймовірність досягнення ремісії / НАЗ через 12 місяців спостереження була вище в 2,8 рази.

На закінчення слід зазначити, що тактика «лікування до досягнення мети» недостатньо широко застосовується в повсякденній клінічній практиці і вимагає подальшого розгляду.

Джерело:

Arthritis Research & Therapy

Стаття:

Switching first-line targeted therapy after not reaching low disease activity within 6 months is superior to conservative approach: a propensity score-matched analysis from the ATTRA registry

Автори:

Lucie Nekvindová ‪і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: