EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Виконано дослідження з оцінки блокади поперечного простору живота ліпосомальним бупівакаїном для зниження інтенсивності болю після кесаревого розтину Виконано дослідження з оцінки блокади поперечного простору живота ліпосомальним бупівакаїном для зниження інтенсивності болю після кесаревого розтину
Виконано дослідження з оцінки блокади поперечного простору живота ліпосомальним бупівакаїном для зниження інтенсивності болю після кесаревого розтину Виконано дослідження з оцінки блокади поперечного простору живота ліпосомальним бупівакаїном для зниження інтенсивності болю після кесаревого розтину

Що нового?

Додавання ліпосомального бупівакаїну при виконанні блокади поперечного простору живота (БППЖ) знижує потребу в застосуванні опіоїдів після кесаревого розтину в порівнянні з БППЖ тільки бупівакаїну гідрохлоридом. 

Згідно з результатами дослідження IV фази, в порівнянні з БППЖ тільки бупівакаїну гідрохлоридом належне виконання БППЖ з використанням ліпосомального бупівакаїну тривалої дії в поєднанні з бупівакаїну гідрохлоридом в рамках протоколу мультимодальної аналгезії, що включає інтратекальне введення морфіну, призводило до зниження потреби в застосуванні опіоїдів та посилення аналгезії у жінок, які перенесли кесарів розтин під спінальною анестезією.

Було проведено рандомізоване проспективне багатоцентрове подвійне сліпе дослідження IV фази з метою оцінки ефективності та безпеки БППЖ після кесаревого розтину із застосуванням ліпосомального бупівакаїну в поєднанні з бупівакаїну гідрохлоридом в порівнянні з БППЖ тільки бупівакаїну гідрохлоридом.

В дослідження увійшли жінки з доношеною вагітністю, які перенесли кесарів розтин зі спінальною анестезією. В цілому 186 учасниць були рандомізовані в групу A (n = 96): БППЖ ліпосомальним бупівакаїном (266 мг) в поєднанні з бупівакаїну гідрохлоридом (50 мг) або групу B (n = 90): БППЖ тільки бупівакаїну гідрохлоридом (50 мг).

Ефективність визначали в популяції пацієнтів, які виконали протокол дослідження. В якості основної кінцевої точки було вибрано загальне післяопераційне споживання опіоїдів (дозування в перерахунку на пероральний морфін) протягом 72 годин. Інтенсивність болю оцінювали за візуальною аналоговою шкалою. Реєстрацію небажаних явищ після терапії проводили до 14-го дня.

Заальне споживання опіоїдів через 72 години при БППЖ ліпосомальним бупівакаїном в поєднанні з бупівакаїну гідрохлоридом було нижче в порівнянні з БППЖ тільки бупівакаїну гідрохлоридом; різниця, розрахована за методом найменших квадратів (МНК), склала -16,5 мг. Площа під кривою оцінки інтенсивності болю протягом 72 годин підтверджує не меншу ефективність ліпосомального бупівакаїна в поєднанні з бупівакаїну гідрохлоридом в порівнянні з тільки бупівакаїну гідрохлоридом (різниця по МНК -30,6) з урахуванням попередньо встановленої межі неменшої ефективності 36, як показано нижче:

Таблиця. Порівняння показників загального споживання опіоїдів і оцінок інтенсивності болю


При оцінці всіх пацієнток, які отримували лікування, включно з тими, які не виконали протокол, між групами не було відзначено відмінностей в післяопераційному споживанні опіоїдів. У двох групах відзначено зіставний профіль безпеки.

У когорті застосування ліпосомального бупівакаїна в поєднанні з бупівакаїна гідрохлоридом небажані явища після терапії були відзначені приблизно у 63,6% пацієнток у порівнянні з 56,2% в когорті пацієнток, які отримували тільки бупівакаїну гідрохлорид. Серйозні побічні ефекти після терапії розвивалися рідко (приблизно 3% в обох групах).

Таким чином, додавання ліпосомального бупівакаїна при виконанні блокади поперечного простору живота у жінок, які перенесли кесарів розтин, знижує потребу в застосуванні опіоїдів.

Джерело:

Obstetric Anesthesiology

Стаття:

Transversus Abdominis Plane Block With Liposomal Bupivacaine for Pain After Cesarean Delivery in a Multicenter, Randomized, Double-Blind, Controlled Trial

Автори:

Srdjan S. Nedeljkovic і співав.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: