EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Гіпербарична оксигенація є ефективним лікуванням невропатичного болю Гіпербарична оксигенація є ефективним лікуванням невропатичного болю
Гіпербарична оксигенація є ефективним лікуванням невропатичного болю Гіпербарична оксигенація є ефективним лікуванням невропатичного болю

Що нового?

Гіпербарична оксигенація (ГБО) забезпечує зниження оцінок інтенсивності болю, зменшує вираженість симптомів, пов'язаних з болем, та покращує якість життя у людей з хронічним невропатичним болем.

Результати дослідження, що були опубліковані в журналі Pain Research and Management, свідчать про позитивний вплив ГБО на такі показники як якість життя, оцінка інтенсивності болю та на симптоми, пов'язані з болем. Метою цього дослідження було узагальнення наявних даних про обґрунтування використання ГБО та вивчення ефективності застосування ГБО у лікуванні невропатичного болю.

В рамках даного огляду, заснованого на доказових даних, здійснили пошук у базах даних Embase, Medline, Scopus, PsycINFO, Cochrane, Web of Science, ClinicalTrials.gov, WHO ICTRP та ProQuest Digital Dissertation. До дослідження включили статті, опубліковані англійською мовою, з дослідження будь-яких втручань з ГБО при лікуванні захворювань з гострим або хронічним невропатичним болем.

Загалом у базах даних відібрали 2971 публікацію, при цьому в дослідження включили 29 досліджень. Механізми дії, що свідчили на користь застосування ГБО задля полегшення невропатичного болю, включали купірування набряку та гіпероксії (як первинний ефект) та зниження рівня медіаторів запалення, продукції азоту та активних форм кисню (сигнальних молекул болю) та залежного від оксиду азоту вивільнення опіоїдних пептидів (як вторинні ефекти).

Докази переваги клінічного застосування ГБО стосувалися хронічного регіонарного больового синдрому та хронічного первинного синдрому хворобливого сечового міхура. Лише деякі докази свідчили про користь застосування ГБО в лікуванні хронічного вторинного (периферичного) невропатичного болю, включно з радіаційно-індукованою плексопатією, невралгією трійчастого нерва та постгерпетичною невралгією.

Результати проаналізованих досліджень вказали, що застосування ГБО забезпечувало зниження оцінок інтенсивності болю, зменшувало вираженість симптомів, пов'язаних з болем, та сприяло покращенню якості життя. Автори дослідження також зазначили, що для підтвердження ефективності ГБО потрібна розробка систематичної методології її застосування.

Джерело:

Pain Research and Management

Стаття:

Mechanistic Rationale and Clinical Efficacy of Hyperbaric Oxygen Therapy in Chronic Neuropathic Pain: An Evidence-Based Narrative Review

Автори:

Simone Schiavo і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: