EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
pregnancy pregnancy
pregnancy pregnancy

Що нового?

Призначення триптанів та консультування пацієнток з мігренню має бути персоналізованим, з урахуванням ступеня тяжкості захворювання. Це дозволить забезпечити оптимальне ведення пацієнток із мігренню під час вагітності.

Згідно з результатами популяційного дослідження, опублікованими на платформі PloS One, лише 1 із 4 жінок продовжує лікування триптанами протягом усієї вагітності, а тривале застосування триптанів спостерігається відносно рідко. Крім того, жінки зазвичай припиняють прийом триптанів під час вагітності та протягом року після пологів. Метою даного дослідження була оцінка зв'язку між фармакотерапією мігрені до та під час вагітності та після пологів та застосуванням триптанів.

У цьому дослідженні оцінювали 22 940 випадків вагітності у 19 669 жінок, яким принаймні 1 раз призначали триптани для лікування мігрені протягом року до настання вагітності або протягом вагітності. Учасниць розділили на чотири групи: пацієнтки, які продовжили лікування (20%); пацієнтки, які припинили лікування (54,1%); пацієнтки, які розпочали лікування (8%); та пацієнтки, які відновили лікування після пологів (17,6 %). Було проведено оцінку демографічних характеристик пацієнток та призначень інших лікарських препаратів (протиблювотні, знеболювальні та профілактичні засоби), а також параметрів застосування триптанів.

У першому триместрі 6,9% пацієнток, які продовжили лікування, застосовували триптани у великому обсязі (≥15 добових доз препарату на місяць). Найбільш високі показники застосування триптанів були відзначені у 10% пацієнток із групи, які продовжили лікування і групи, що почали лікування, — 41% і 33% відповідно. У пацієнток, які продовжили лікування, і у пацієнток, які розпочали лікування, спостерігалися зіставні характеристики прийому інших препаратів супутньої терапії для усунення гострих симптомів у період вагітності. Проте застосування профілактичних засобів частіше спостерігалося у пацієнток, які продовжили лікування, у період до та під час вагітності та після пологів.

Джерело:

PLoS One

Стаття:

Perinatal use of triptans and other drugs for migraine-A nationwide drug utilization study

Автори:

Fatima Tauqeer і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: