EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
headache headache
headache headache

Що нового?

Інфекція SARS-CoV-2 чинить типовий вплив на перебіг головного болю незалежно від наявності даного захворювання в анамнезі.

Згідно з результатами недавнього дослідження, після перенесеної інфекції COVID-19 спостерігається збільшення первинного головного болю. Після коронавірусної інфекції часто відзначається розвиток вперше виявленого головного болю, який розрішається протягом одного місяця. Головний біль, пов'язаний з COVID-19, тяжкий і проявляється за типом мігрені. Молоді чоловіки з коронавірусною інфекцією більш схильні до розвитку виразного головного болю. Метою даного поперечного дослідження була оцінка характеру головного болю, пов'язаного з COVID-19.

До дослідження включили 121 дорослого пацієнта (середній вік: 35,29 + 9,54; 83,5 % – жінки) з діагнозом COVID-19, підтвердженим методом полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією (ПЛР-ЗТ), які звернулися до клініки для лікування головного болю протягом трьох місяців після початку інфекції. В учасників було встановлено наявність первинного головного болю згідно з Міжнародною класифікацією головного болю (ICHD).

Включених у дослідження учасників розділили на категорії з урахуванням того, були головні болі раніше, або вони виникли вперше. Для проведення статистичної оцінки даних використовували критерій хі-квадрат (χ2), парний критерій Стьюдента та методи описової статистики. До інфікування SARS-CoV-2 у 78 (64,5%) учасників спостерігалася мігрень, а у 11 (9,1%) учасників – головний біль напруги. При цьому у 32 (26,4%) учасників головний біль після коронавірусної інфекції з'явився вперше.

У учасників спостерігалося значне збільшення кількості днів із головним болем після COVID-19 порівняно з кількістю днів із головним болем до COVID-19. Було встановлено, що у пацієнтів з мігренню збільшився обсяг застосування анальгетиків після COVID-19, тоді як у пацієнтів з головним болем напруги спостерігалося значне збільшення тяжкості та частоти нападів головного болю, як показано в таблиці 1.

У пацієнтів з вперше виявленим головним болем найчастіше спостерігався скроневий та двосторонній головний біль (40,6 % у кожному випадку). Після COVID-19 у чоловіків головний біль характеризувався більш високим ступенем тяжкості порівняно з жінками (8,66±1,15 порівняно з 5,93±2,01). При цьому у пацієнтів віком до 40 років напади головного болю були більш тривалими порівняно з пацієнтами старше 40 років (18,50±16,44 порівняно з 5,5±9,07). У 65,3% учасників вперше виявлений головний біль розрішився.

Таким чином, після COVID-19 спостерігаються більш інтенсивні та часті головні болі, при цьому найчастіше відзначається головний біль на кшталт мігрені. Також більш висока інтенсивність головного болю спостерігалася у чоловіків, пацієнтів молодшого віку та при коронавірусній інфекції помірного ступеня тяжкості.

Джерело:

The Journal of Headache and Pain

Стаття:

Coronavirus disease-19 and headache; impact on pre-existing and characteristics of de novo: a cross-sectional study

Автори:

Jasem Youssef Al-Hashel і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: