EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
ГЕРХ ГЕРХ
ГЕРХ ГЕРХ

Що нового?

У пацієнтів із симптомами нічного гастроезофагеального рефлюксу (ГЕР) лікування за допомогою нового портативного коригувального пристрою для позиційної терапії ефективно знижувало виразність цих проявів.

Згідно з результатами рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження, опублікованими в журналі Clinical Gastroenterology and Hepatology, застосування нового портативного пристрою для позиційної терапії покращувало сон у положенні лежачи на боці та зменшувало виразність симптомів нічного ГЕР. Мета дослідження полягала в оцінці впливу використання нового портативного пристрою на положення під час сну та виразність типових симптомів нічного ГЕР.

У рамках дослідження 100 учасникам було рекомендовано спати у положенні лежачи на лівому боці. Цих пацієнтів рандомізували на отримання позиційної терапії, для чого пристрій був запрограмований на спрацювання вібрації в положенні лежачи на правому боці (основна група) або лише протягом перших 20 хвилин (контрольна група). Основною кінцевою точкою була ефективність терапії, що визначається як зниження частоти нічного ГЕР на 50% або більше, а додатковими кінцевими точками – зміна положення під час сну та виразність симптомів ГЕР.

Відповідно до результатів аналізу даних залежно від призначеного втручання частота ефективності терапії була вищою в основній групі порівняно з контрольною групою (відмінність ризиків склала 20%). Терапія призводила до статистично значущого скорочення тривалості сну в положенні лежачи на правому боці та збільшення тривалості сну в положенні лежачи на лівому боці. У пацієнтів в основній групі відзначалося статистично значуще більше ночей без ГЕР порівняно з контрольною групою.

Таким чином, використання коригувального пристрою або інших методів, що сприяють сну в положенні лежачи на лівому боці, дозволяє знизити симптоми нічного ГЕР. Отже, позиційна терапія може стати ефективним доповненням до режиму лікування пацієнтів із нічними симптомами ГЕР.

Джерело:

Clinical Gastroenterology and Hepatology

Стаття:

Sleep Positional Therapy for Nocturnal Gastroesophageal Reflux: A Double-Blind, Randomized, Sham-Controlled Trial

Автори:

Jeroen M Schuitenmaker і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: