EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний.біль зубний.біль
зубний.біль зубний.біль

Що нового?

Інтралігаментарна анестезія ефективно полегшує біль, спричинений проведенням піднебінної інфільтраційної анестезії.

Згідно з результатами проспективного рандомізованого дослідження, виконання інтралігаментарної анестезії в серединно-піднебінну борозну на рівні першого моляра верхньої щелепи з подальшою альтернативною піднебінною інфільтраційною анестезією в бліду область навколо періодонтальної зв'язки моляра статистично значуще знижує інтенсивність болю, який викликаний введенням голки та депонуванням розчину, порівняно з фіктивною інтралігаментарною анестезією та стандартною піднебінною інфільтраційною анестезією.

Мета дослідження полягала в оцінці ефективності інтралігаментарної анестезії як допоміжного методу зниження інтенсивності болю, викликаного проведенням піднебінної інфільтраційної анестезії. Загалом 133 пацієнти рандомізували на отримання інтралігаментарної анестезії та альтернативної піднебінної інфільтраційної анестезії або фіктивної інтралігаментарної анестезії та стандартної піднебінної інфільтраційної анестезії на двох різних візитах. Інтралігаментарну анестезію виконували в серединнопіднебінну борозну на рівні першого моляра верхньої щелепи.

Процедура фіктивної інтралігаментарної анестезії включала лише введення голки. Після цього всі учасники отримали піднебінну інфільтраційну анестезію в бліду ясенову тканину на відстані 7 мм (стандартна піднебінна інфільтраційна анестезія) або 3 мм (альтернативна піднебінна інфільтраційна анестезія) від ясневого коміра. Оцінку інтенсивності болю, викликаного введенням голки та депонуванням розчину, виконували за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ) Хефта - Паркера.

Застосування комбінації інтралігаментарної анестезії та альтернативної піднебінної інфільтраційної анестезії призводило до статистично значущого зниження середньої оцінки інтенсивності болю за ВАШ при введенні голки та депонуванні розчину. Дані про зниження частоти розвитку помірного та сильного болю при введенні голки та депонуванні розчину наведено у таблиці 1.

Таким чином, застосування комбінації інтралігаментарної анестезії дозволяє ефективно зменшити інтенсивність піднебінного інфільтраційного болю.

Джерело:

Anesthesia Progress

Стаття:

Prospective Study on periodontal ligament Anesthesia as an Aide to Decrease Palatal Infiltration Pain

Автори:

Brian Crump і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: