EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
У пацієнтів з бляшковим псоріазом відзначається висока задоволеність терапією кальціпотріолом + бетаметазону дипропіонатом для місцевого застосування У пацієнтів з бляшковим псоріазом відзначається висока задоволеність терапією кальціпотріолом + бетаметазону дипропіонатом для місцевого застосування
У пацієнтів з бляшковим псоріазом відзначається висока задоволеність терапією кальціпотріолом + бетаметазону дипропіонатом для місцевого застосування У пацієнтів з бляшковим псоріазом відзначається висока задоволеність терапією кальціпотріолом + бетаметазону дипропіонатом для місцевого застосування

Що нового?

Застосування кальципотріолу + бетаметазону дипропіонату у формі піни нашкірної, підвищує задоволеність терапією у пацієнтів із бляшковим псоріазом.

Згідно з результатами проведеного в умовах реальної клінічної практики дослідження, опублікованими в журналі Dermatologic Therapy, було встановлено, що пацієнти з бляшковим псоріазом були значною мірою задоволені терапією кальципотріолом + бетаметазону дипропіонатом (Cal/BD) для місцевого застосування. Мета даного багатоцентрового спостережного проспективного когортного дослідження тривалістю 4 тижні, проведеного в умовах реальної клінічної практики, полягала в оцінці задоволеності учасників застосуванням нашкірної піни з Cal/BD.

У дослідженні LION взяли участь дорослі пацієнти (середній вік — 55,6 років, 59,4 % чоловіків), які страждають на бляшковий псоріаз з ураженнями шкіри голови та (або) тіла. Основною кінцевою точкою була оцінка задоволеності пацієнтів терапією на підставі результатів опитувальника щодо оцінки ступеня задоволеності лікуванням із 9 пунктів (TSQM-9). Додаткові кінцеві точки включали: (i) перевагу порівняно з попередніми методами лікування згідно з оцінкою за опитувальником переваг пацієнтів (PPQ); (ii) зміна ступеня тяжкості захворювання згідно з індексом поширеності та тяжкості псоріазу (PASI); при застосуванні піни нашкірної з Cal/BD.

До дослідження було включено 256 пацієнтів. У 4,7% пацієнтів спостерігався псоріаз тяжкого ступеня, у 52% пацієнтів – легкого ступеня тяжкості та у 43,3% пацієнтів – середнього ступеня тяжкості. У 36,7% пацієнтів були ураження шкіри голови. Близько 80,5% пацієнтів раніше отримували протипсоріазну терапію. Середні оцінки ефективності, зручності та загальної задоволеності за опитувальником TSQM-9 наведені в таблиці 1:


Через 4 тижні середнє значення (±СО) PASI знизилося з 7,3 (±4,8) до 2,1 (±2,7), як показано на рисунку 1.


Пацієнти були задоволені ефективністю та зручністю терапії, незалежно від того, отримували вони раніше протипсоріазну терапію чи ні. Крім того, пацієнти, які раніше отримували лікування, повідомили про перевагу на користь піни з Cal/BD порівняно з попередніми варіантами місцевої терапії.

Згідно з оцінкою за опитувальником переваг пацієнтів, більше 90% пацієнтів, які раніше отримували протипсоріазну терапію, вважали застосування піни з Cal/BD більш ефективним, простим у використанні і добре переносимим варіантом порівняно з попередніми варіантами місцевої терапії. Таким чином, в ході дослідження в умовах реальної клінічної практики було одержано підтвердження більшої задоволеності пацієнтів, зручності та ефективності застосування Cal/BD у лікуванні бляшкового псоріазу з об'єктивним покращенням перебігу захворювання згідно з PASI.

Джерело:

Dermatologic Therapy

Стаття:

Patient satisfaction with calcipotriol/betamethasone dipropionate cutaneous foam for the treatment of plaque psoriasis: the LION real-life multicenter prospective observational cohort study

Автори:

Campanati Anna і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: