EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Терапія ацетамінофеном у пренатальному періоді може призвести до несприятливих наслідків вагітності та пологів Терапія ацетамінофеном у пренатальному періоді може призвести до несприятливих наслідків вагітності та пологів
Терапія ацетамінофеном у пренатальному періоді може призвести до несприятливих наслідків вагітності та пологів Терапія ацетамінофеном у пренатальному періоді може призвести до несприятливих наслідків вагітності та пологів

Що нового?

Слід уникати призначення терапії ацетамінофеном жінкам у пренатальному періоді, які страждають на аутоімунні захворювання, оскільки це може призвести до несприятливих наслідків вагітності та пологів.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Rheumatology, найвищий квінтиль сукупного споживання ацетамінофену був пов'язаний з помірно підвищеним ризиком розвитку прееклампсії. Мета даного когортного дослідження (MotherToBaby) полягала у виявленні того, чи пов'язане застосування ацетамінофену в пренатальному періоді з підвищеним ризиком несприятливих наслідків вагітності та пологів у 1821 жінки, яка страждає на аутоімунні захворювання.

Для характеристики терапії ацетамінофеном протягом вагітності, про яку повідомляли пацієнтки, використовували такі показники, як тривалість терапії, показання та час застосування. Дані про сукупне споживання ацетамінофену протягом 32 і 20 тижнів розділили на категорії по квінтилям. Пацієнтки у когорті порівняння не застосовували ацетамінофен. За допомогою скоригованої множинної лінійної логарифмічної регресії оцінили зв'язок між квінтилем сукупного споживання ацетамінофену та частотою розвитку гіпертонії, стимульованих вагітностей, передчасних пологів та низької маси плода для свого гестаційного віку (SGA).

Згідно з отриманими даними, загалом 74% жінок застосовували ацетамінофен під час вагітності. Найчастішими показаннями до застосування ацетамінофену були головний біль/мігрень, за якими слідували біль та травми. Встановлено, що ризик розвитку прееклампсії в когорті в 5-му квінтилі сукупного споживання ацетамінофену протягом 20 тижнів був у 1,62 рази вищим, ніж у когорті пацієнток, які не застосовували ацетамінофен. Зв'язку з нижчими квінтилями споживання чи іншими результатами дослідження виявлено не було.

Деякі жінки, які страждають на аутоімунні захворювання, відчувають біль протягом всієї вагітності. Автори дослідження дійшли висновку, що пацієнткам та лікарям необхідно уникати споживання ацетамінофену у високих дозах для полегшення болю та віддавати перевагу іншим методам.

Джерело:

Dermatologic Therapy

Стаття:

Prenatal acetaminophen use in women with autoimmune disorders and adverse pregnancy and birth outcomes

Автори:

Jordan A Killion і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: