EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Прийом тсБПРП у стабільній дозі здатний забезпечити статистично значуще зниження частоти загострень РА у пацієнтів у ремісії Прийом тсБПРП у стабільній дозі здатний забезпечити статистично значуще зниження частоти загострень РА у пацієнтів у ремісії
Прийом тсБПРП у стабільній дозі здатний забезпечити статистично значуще зниження частоти загострень РА у пацієнтів у ремісії Прийом тсБПРП у стабільній дозі здатний забезпечити статистично значуще зниження частоти загострень РА у пацієнтів у ремісії

Що нового?

Щоб уникнути загострень ревматоїдного артриту (РА) у пацієнтів, що перебувають в ремісії, можна застосовувати традиційні синтетичні базисні протиревматичні препарати (тсБПРП) без зниження дози.

Результати рандомізованого клінічного дослідження, що були опубліковані в журналі JAMA, вказують на те, що використання як зниженої наполовину дози тсБПРП, так і стабільної (стандартної) його дози є однаково ефективним для лікування загострень РА протягом року. При цьому у групі пацієнтів, які приймали стабільну дозу, частота загострень була статистично значно нижчою.

У даному багатоцентровому паралельному відкритому дослідженні не-меншої ефективності (ARCTIC REWIND) Siri Lillegraven та співавт. оцінили взаємозв’язок застосування тсБПРП у зниженій та стабільній дозах із ризиком загострення РА. Дослідили 160 пацієнтів у стійкій ремісії, які постійно приймали тсБПРП, на повторному прийомі через один рік. Пацієнтів розділили на дві групи (по 80 пацієнтів у кожній) на прийом препарату у зниженій дозі або стабільній дозі.

Основною кінцевою точкою визначили Індекс активності захворювання (ІАЗ) з пороговим значенням ремісії РА та запалення у мінімум двох суглобах протягом 12 місяців з початку прийому препарату (після закінчення його прийому). Межею не меншої ефективності вважали ризик загострення з різницею 20%.

Проміж 160 пацієнтів 156 отримали призначене лікування. 155 пацієнтів без серйозних порушень протоколу було включено до популяції первинного аналізу (77 отримували половину дози, 78 – стабільну дозу).

Частота загострень у пацієнтів, які отримували стабільну дозу, була нижчою порівняно з пацієнтами, які отримували половину дози (різниця ризику склала 18%). Небажані явища були зареєстровані в обох групах, однак вони не призводили до припинення участі пацієнтів у дослідженні (див. таблицю 1).


Смертельних наслідків зареєстровано не було. Згідно з результатами дослідження, застосування половини дози тсБПРП у пацієнтів з РА у ремісії не рекомендовано.

Джерело:

JAMA

Стаття:

Effect of Half-Dose vs Stable-Dose Conventional Synthetic Disease-Modifying Antirheumatic Drugs on Disease Flares in Patients With Rheumatoid Arthritis in Remission: The ARCTIC REWIND Randomized Clinical Trial

Автори:

Siri Lillegraven і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ua en ru
Спробуй: