EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
рефлюксний езофагіт рефлюксний езофагіт
рефлюксний езофагіт рефлюксний езофагіт

Що нового?

У дітей з рефлюксним езофагітом терапія лансопразолом може бути ефективна у короткостроковій та довгостроковій перспективі.

Згідно з результатами дослідження, опубліковані в журналі HK Journal of Paediatrics, у дітей з рефлюксним езофагітом, викликаним гастроезофагеальною хворобою, терапія лансопразолом протягом 4 тижнів не менш ефективна, ніж протягом 8 тижнів. Basturk порівняв ефективність та побічні ефекти короткострокової та довгострокової терапії лансопразолом, інгібітором протонної помпи (ІПП), у дітей з рефлюксним езофагітом.

До дослідження було включено 148 дітей віком 8–18 років із рефлюксним езофагітом, виявленим за допомогою ендоскопії. Учасників розділили на дві групи:

  • група 1: діти з масою тіла менше 30 кг для отримання лансопразолу в дозі 15 мг на добу;
  • група 2: діти з масою тіла більше 30 кг для отримання лансопразолу в дозі 30 мг на добу.

 Пацієнти групи 1 приймали лансопразол протягом 4 тижнів, а групі 2 — протягом 8 тижнів. Ближче до кінця лікування у цих групах проводили контрольну ендоскопію. Для оцінки стадії езофагіту використовували Лос-Анджелеську класифікацію. Найбільш частими побічними ефектами були блювання, здуття живота, інфекції верхніх дихальних шляхів, біль голови, біль у животі та діарея.

У рамках дослідження 118 пацієнтів (відповідних критеріям включення) були послідовно розподілені у 2 групи: 58 пацієнтів у групу 1 та 60 пацієнтів у групу 2. У групі 1 частота одужання склала 89,5 % через 4 тижні, а у групі 2 – 91,2% через 8 тижнів. Статистично значущих відмінностей між групами виявлено не було. Огляд побічних ефектів, зареєстрованих в обох групах (низька частота розвитку побічних ефектів групи 1), наведено нижче.

Таким чином, у дітей з рефлюксним езофагітом, викликаним ГЕРХ, терапія лансопра-золом протягом 4 тижнів була не менш ефективною, ніж протягом 8 тижнів, тобто подовження застосування лансопразолу понад 4 тижні не призвело до додаткових клінічних вигод.

 

Джерело:

HK Journal of Paediatrics

Стаття:

Investigation of the Efficacy of Short-term Use of Lansoprazole in the Treatment of Reflux Esophagitis in Children

Автори:

A. Basturk

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: