EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Ефективність комбінації гіалуронової кислоти та сорбіту не нижча, ніж препарату hylan GF-20 Ефективність комбінації гіалуронової кислоти та сорбіту не нижча, ніж препарату hylan GF-20
Ефективність комбінації гіалуронової кислоти та сорбіту не нижча, ніж препарату hylan GF-20 Ефективність комбінації гіалуронової кислоти та сорбіту не нижча, ніж препарату hylan GF-20

Що нового?

Комбінація гіалуронової кислоти та сорбіту може бути використана як прийнятно безпечна терапія для зняття болю у пацієнтів з остеоартритом колінного суглоба (ОА). 

Використання комбінації гіалуронової кислоти (80 мг) та сорбіту (160 мг) та препарату «hylan GF-20» (48 мг) вже були визнані прийнятно безпечними.  Нинішнє дослідження, опубліковане в в журналі «Advances in Therapy», продемонструвало не нижчу, ніж при використанні препарату «hylan GF-20», ефективність зниження болю за шкалою WOMAC у пацієнтів з ОА, на 168-й день оцінки лікування комбінацією гіалуронової кислоти та сорбіту.

Це рандомізоване подвійне сліпе дослідження включало 202 пацієнта (середній вік 65 років, ІМТ 27,4 кг/м2, 66% - жінки), розділених на дві наступні групи з виконанням ін’єкцій:

  • Група HA1: комбінації гіалуронової кислоти (80 мг) та сорбіту (160 мг)
  • Група HA2: препарату «hylan GF-20» (48 мг).

Спочатку (на день «0») середній показник болю за шкалою ВАШ складав 62,5. Основною кінцевою точкою взяли показник болю за опитувальником Університетів Західного Онтаріо та Макмастера (WOMAC) на 168-й день терапії.

Вторинними кінцевими точками були оцінки пацієнтом цього ж показника через 1 і 2 тижні після кожної ін’єкції протягом всього періода лікування. Також оцінювали показники за шкалою WOMAC: болю, скутості, функціонування, та загальну оцінку, на 28, 84та 168день. Ефективність терапії та задоволеність лікуванням оцінювали лікар-дослідник та пацієнт, за 7-бальною шкалою Лікерта. В обох групах було оцінено кількість пацієнтів, що мали чітку відповідь на лікування.

Спостерігали наступне зменшення оцінки болю за WOMAC: - 29,2 ± 24,1 (SD) у групі HA1; та - 31,6 ± 25,5 (SD) у групі HA2. Результати підтвердили ефективність застосування комбінації гіалуронової кислоти та сорбіту як не нижчу від препарату порівняння (P = 0,57). Не спостерігалося жодної істотної різниці для всіх відповідних вторинних кінцевих точок протягом усього періоду дослідження, за виключенням показника скутості на 28-й день (перевага у групі HA2). Обидві терапії добре переносились і забезпечували порівнянний рівень відповіді. Четверо пацієнтів у групі HA1 та троє у групі HA2 повідомили про серйозні побічні явища.

Джерело:

Advances in Therapy

Стаття:

Non-Inferiority of a Single Injection of Sodium Hyaluronate Plus Sorbitol to Hylan G-F20: A 6-Month Randomized Controlled Trial

Автори:

Bernard Cortet та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: