Раціон харчування, багатий на соєвий білок, протягом 12 тижнів значно покращує м'язову масу і рухливість у дорослих у віці ≥ 60 років.
В рамках недавнього дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Nutrition, спостерігалося значне покращення показників м'язової маси та результатів тесту 6-хвилинної ходьби у осіб похилого віку після втручання з використанням багатих на соєвий білок продуктів харчування тривалістю 12 тижнів. Дослідники оцінили вплив дієти з високим вмістом соєвого білка на м'язову силу та функцію в осіб похилого віку (середній вік – 84,9±7,0 року; жінки – 61,9%). У рамках даного рандомізованого контрольованого дослідження тривалістю 12 тижнів 84 пацієнтів похилого віку, які проживають в установі довготривалого догляду, рандомізували у дві групи: учасники однієї групи отримували 30 г соєвого білка на день за три прийоми багатої соєвим білком їжі, а учасники іншої продовжували отримувати свій звичний раціон харчування.
У учасників, які отримували збагачену соєвим білком дієту, спостерігалися значно кращі показники м'язової маси, такі як маса м'яких нежирових тканин (середнє значення 1,43 кг; 95 % довірчий інтервал (ДІ): 0,20–1,65 кг), маса скелетних м'язів (середнє значення 1,20 кг; 95 % ДІ: 0,43–1,96 кг), маса скелетних м'язів кінцівок (середнє значення 0,79 кг; 95 % ДІ: 0,07–1,52 кг) та індекс скелетних м'язів (середнє значення 0,37 кг/м 2 ; 95 % ДІ: 0,05-0,68 кг/м 2 ), порівняно з учасниками, які отримували звичайну дієту.
У контрольній групі було зазначено виражене зниження значення окружності гомілки (середнє значення -0,98 см; 95 % ДІ: від -1,61 до -0,36 см) без особливих змін цього показника у групі втручання. Відмінності в окружності гомілки та результатах тесту 6-хвилинної ходьби між двома групами були статистично значущими. Таким чином, включення соєвого білка до раціону харчування осіб похилого віку в установах довготривалого догляду може покращити здоров'я м'язів та рухливість, що робить прийом їжі ефективним інструментом підтримки м'язової сили та функції осіб похилого віку.
Nutrition
Effects of soy protein-rich meals on muscle health of older adults in long-term care: A randomized clinical trial
Wuke Yuan та співавт.
Коментарі (0)