EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив соєвого білка на здоров'я м'язів та рухливість в осіб похилого віку

здоров'я м'язів в осіб похилого віку здоров'я м'язів в осіб похилого віку
здоров'я м'язів в осіб похилого віку здоров'я м'язів в осіб похилого віку

Що нового?

Раціон харчування, багатий на соєвий білок, протягом 12 тижнів значно покращує м'язову масу і рухливість у дорослих у віці ≥ 60 років.

В рамках недавнього дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Nutrition, спостерігалося значне покращення показників м'язової маси та результатів тесту 6-хвилинної ходьби у осіб похилого віку після втручання з використанням багатих на соєвий білок продуктів харчування тривалістю 12 тижнів. Дослідники оцінили вплив дієти з високим вмістом соєвого білка на м'язову силу та функцію в осіб похилого віку (середній вік – 84,9±7,0 року; жінки – 61,9%). У рамках даного рандомізованого контрольованого дослідження тривалістю 12 тижнів 84 пацієнтів похилого віку, які проживають в установі довготривалого догляду, рандомізували у дві групи: учасники однієї групи отримували 30 г соєвого білка на день за три прийоми багатої соєвим білком їжі, а учасники іншої продовжували отримувати свій звичний раціон харчування.

У учасників, які отримували збагачену соєвим білком дієту, спостерігалися значно кращі показники м'язової маси, такі як маса м'яких нежирових тканин (середнє значення 1,43 кг; 95 % довірчий інтервал (ДІ): 0,20–1,65 кг), маса скелетних м'язів (середнє значення 1,20 кг; 95 % ДІ: 0,43–1,96 кг), маса скелетних м'язів кінцівок (середнє значення 0,79 кг; 95 % ДІ: 0,07–1,52 кг) та індекс скелетних м'язів (середнє значення 0,37 кг/м 2 ; 95 % ДІ: 0,05-0,68 кг/м 2 ), порівняно з учасниками, які отримували звичайну дієту.

У контрольній групі було зазначено виражене зниження значення окружності гомілки (середнє значення -0,98 см; 95 % ДІ: від -1,61 до -0,36 см) без особливих змін цього показника у групі втручання. Відмінності в окружності гомілки та результатах тесту 6-хвилинної ходьби між двома групами були статистично значущими. Таким чином, включення соєвого білка до раціону харчування осіб похилого віку в установах довготривалого догляду може покращити здоров'я м'язів та рухливість, що робить прийом їжі ефективним інструментом підтримки м'язової сили та функції осіб похилого віку.

Джерело:

Nutrition

Стаття:

Effects of soy protein-rich meals on muscle health of older adults in long-term care: A randomized clinical trial

Автори:

Wuke Yuan та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: