EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
коронавірус коронавірус
коронавірус коронавірус

Що нового?

Пандемія нової коронавірусної інфекції COVID-19 вплинула на життя лікарів. Лише шість із 10 лікарів можуть зараз сказати, що вони почуваються «деякою мірою» або «дуже» щасливими.

Метою нещодавно проведеного опитування за участю понад 10 000 лікарів 29 спеціалізацій було дослідження пріоритетів респондентів у питаннях здоров'я, стосунків та балансу роботи та особистого життя. Лікарям запропонували взяти участь у 10-хвилинному онлайн-опитуванні. Згідно з результатами опитування, які виявилися порівняними у чоловіків (82%) та жінок (80%), вісім із 10 лікарів вважають, що до пандемії вони загалом були «деякою мірою» або «дуже» щасливі.

Напруга та стрес, викликані спалахом коронавірусу, суттєво вплинули на благополуччя лікарів. Лише шість із 10 лікарів можуть зараз сказати, що вони почуваються «деякою мірою» або «дуже» щасливими. На думку респондентів запорукою щастя є наявність улюбленої роботи та присутність у житті коханих людей.

Лікарям-жінкам (48%) було складніше знайти баланс між кар'єрою та батьківством, ніж лікарям-чоловікам (29%).

Через високі вимоги до роботи лікаря 35% фахівців, які є батьками, відчували «внутрішній конфлікт» або «сильний внутрішній конфлікт». Порівняно з колегами-жінками (27 %) серед лікарів чоловічої статі була вищою частка (38 %) тих, хто «майже завжди» або «завжди» знаходив час, щоб зайнятися своїм здоров'ям. Найважливішим кроком для лікарів було визнання того, як важливо приділяти час своєму фізичному та психічному здоров'ю.

Близько однієї третини фахівців повідомили, що вони виконують фізичні вправи чотири і більше разів на тиждень. Заняття спортом після чергування можуть стати містком між професійним та особистим життям. Близько 49% лікарів чоловічої статі та 55% лікарів жіночої статі намагалися схуднути під час проведення опитування. Частка лікарів-жінок, згодних на меншу заробітну плату заради більшої кількості вільного часу та більш збалансованого професійного та особистого життя, становить 60 %, тоді як серед їхніх колег-чоловіків така частка становить 53 %.

Серед лікарів, які вживають алкогольні напої, приблизно третина випиває три або більше порції спиртних напоїв на тиждень. Більшість лікарів не вживають канабідіол або канабіс на регулярній основі. Згідно з результатами опитування, 4% лікарів-чоловіків та лікарів-жінок вживали б відповідну речовину, якби таке вживання було легалізоване у їхньому штаті. Більше третини лікарів чоловічої статі (37%) та лікарів жіночої статі (38%) проводять 11 або більше годин на тиждень у мережі Інтернет для особистих цілей.

Частка лікарів-жінок, які проводять у мережі Інтернет для робочих цілей 11 і більше годин, була дещо вищою порівняно з лікарями-чоловіками — 35 і 31 % відповідно. Це свідчить про те, що під час пандемії пацієнти та лікарі стали частіше використовувати можливості телемедицини. Більшість учасників опитування перебували у відносинах: 83% або жили з партнером, або були одружені, при цьому частка лікарів-чоловіків (89%) виявилася вищою порівняно з часткою їхніх колег-жінок (75%).

Вісім із 10 лікарів (85 %) повідомили, що вважають свої стосунки у шлюбі «хорошими» або «дуже хорошими». Згідно з опитуванням, більшість лікарів щасливі у шлюбі. Щонайменше три чверті лікарів кожної зі спеціалізацій описали свої відносини як «хороші» або «дуже хороші». Найбільш щасливі у шлюбі отоларингологи та імунологи (обидві спеціалізації по 91%). За ними слідують дерматологи, ревматологи та нефрологи.

На відміну від лікарів-жінок (12 %) у лікарів-чоловіків (32 %) подружжя часто не є медичними працівниками, і порівняно з лікарями-чоловіками (15 %) частка лікарів-жінок, у яких партнери також є лікарями, вища ( 24%).

Приблизно семеро з 10 лікарів (обох статей) мають релігійні переконання. Найбільш популярні марки автомобілів серед лікарів - BMW, Honda та Toyota. Щороку приблизно 20% лікарів беруть відпустку тривалістю щонайменше п'ять тижнів.

Джерело:

Medscape

Стаття:

Medscape Physician Lifestyle & Happiness Report 2022

Автори:

Sylvie M. Baggett і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: