EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
гастрит гастрит
гастрит гастрит

Що нового?

Застосування аналізу GastroPanel є ефективним для діагностики атрофічного гастриту тіла шлунку.

У ході систематичного огляду та мета-аналізу даних досліджень щодо оцінки точності діагностики за допомогою нової панелі серологічних біомаркерів (GastroPanel), підтверджено точність аналізу GastroPanel для діагностики атрофічного гастриту тіла шлунку. Крім того, цей аналіз може бути використаний для (i) скринінгу на наявність захворювань, пов'язаних з ризиком розвитку раку шлунку (атрофічний гастрит, Helicobacter pylori), (ii) подальшого спостереження пацієнтів з атрофічним гастритом та (iii) неінвазивної діагностики диспепсії.

Для виявлення відповідних досліджень було проведено всебічний пошук в основних електронних базах даних з використанням Бажаних правил повідомлення про результати систематичних оглядів та мета-аналізів (PRISMA) та інструменту оцінки якості включених досліджень (QUADAS-2). При виконанні мета-аналізу використовували програмне забезпечення STATA, кінцевою точкою була частота розвитку атрофічного гастриту тіла шлунку.

Сумарні оцінки чутливості та специфічності, а також позитивного та негативного відношення правдоподібності визначали за допомогою двовимірної моделі випадкових ефектів (лісоподібні графіки) та моделі ієрархічних об'єднаних кривих робочих характеристик приймача (HSROC). З відібраних досліджень критеріям включення відповідали 49 досліджень за участю 22 597 пацієнтів, яким проводили аналіз з використанням GastroPanel.

На лісоподібних графіках, двовимірному коробчатому графіку та HSROC для всіх досліджень відзначалася виразна неоднорідність. Сукупна чутливість аналізу GastroPanel при діагностиці атрофічного гастриту тіла шлунку становила 0,70, а сукупна специфічність – 0,93, при цьому значення площі під кривою (AUC) на графіку HSROC становило 0,900. Позитивний результат аналізу GastroPanel на номограмі Фагана на рівні популяції свідчить, що ймовірність атрофічного гастриту тіла шлунку становить 72%.

Відповідно до результатів мета-регресійного аналізу та мета-аналізу в підгрупах, рік публікації був єдиним джерелом статистично значущої неоднорідності. Географічне походження дослідження мало пограничну статистичну значущість. Таким чином, аналіз GastroPanel дозволяє проводити точну діагностику атрофічного гастриту тіла шлунку.

Джерело:

Anticancer Research

Стаття:

Accuracy of Serum Biomarker Panel (GastroPanel®) in the Diagnosis of Atrophic Gastritis of the Corpus. Systematic Review and Meta-analysis

Автори:

Kari Syrjänen

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: