EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Оцінка впливу періодонтального болю і деформації періодонтальної зв'язки на тактильну чутливість оклюзійної поверхні Оцінка впливу періодонтального болю і деформації періодонтальної зв'язки на тактильну чутливість оклюзійної поверхні
Оцінка впливу періодонтального болю і деформації періодонтальної зв'язки на тактильну чутливість оклюзійної поверхні Оцінка впливу періодонтального болю і деформації періодонтальної зв'язки на тактильну чутливість оклюзійної поверхні

Що нового?

Неприємні відчуття на оклюзійній поверхні, що спостерігаються у пацієнтів з гострим періодонтальним болем, виявилися пов'язаними зі зниженням тактильної чутливості оклюзійної поверхні.

Результати недавнього дослідження, опубліковані в Clinical Oral Investigations, вказують на те, що через гострий періодонтальний біль може порушуватися тактильна чутливість зубів, при цьому значно знижується соматосенсорна чутливість до сприйняття тонких об'єктів при змиканні зубів. Деформація періодонтальної зв'язки при відсутності хворобливих відчуттів сприяє відновленню відчуття дотику оклюзійної поверхні до вихідного рівня.

Мета цього рандомізованого дослідження, проведеного за участю 63 здорових добровольців, полягала в оцінці впливу періодонтального болю і механічної деформації періодонтальної зв'язки в результаті установки ортодонтичних сепараторів на тактильну чутливість оклюзійної поверхні.

На початку дослідження (тимчасова точка T0) провели тест на тактильну чутливість оклюзійної поверхні з використанням 9 пластин алюмінієвої фольги, розташованих між молярами, а також аналогічний тест, але без фольги. Після установки ортодонтичних сепараторів учасників рандомізували в дві групи:

  1. групу з періодонтальним болем (N = 32): 18 чоловіків і 14 жінок. Сепаратори видаляли через 24 год;
  2. групу з деформацією періодонтальної зв'язки (N = 31): 14 чоловіків і 17 жінок. Сепаратори видаляли через 7 днів.

Відразу ж після усунення ортодонтичних сепараторів (тимчасова точка T1) в обох групах провели повторну оцінку відчуття дотику оклюзійної поверхні. Крім того, в кожній групі порівнювали результати тестів для кожного значення товщини (T1 щодо T0). У групі з періодонтальним болем при товщині фольги 24 мкм і 32 мкм зазначалося статистично значуще зниження відчуття дотику оклюзійної поверхні в T1 в порівнянні з T0. У групі з деформацією періодонтальної зв'язки такого зниження не спостерігалося.

У зв'язку з цим можна зробити висновок, що гострий періодонтальний біль впливає на тактильну чутливість зубів до сприйняття тонких предметів.

Джерело:

Clinical Oral Investigations

Стаття:

Effects of acute pain and strain of the periodontium due to orthodontic separation on the occlusal tactile acuity of healthy individuals

Автори:

Bucci Rosaria і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: