EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
панкреатит панкреатит
панкреатит панкреатит

Що нового?

Для зниження ризику розвитку панкреатиту після ендоскопічної ретроградної холангіопанкреатографії лікарська профілактика є чудовою альтернативою механічному стентуванню.

Згідно з результатами описового огляду, ректальне введення нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) як монотерапія або у поєднанні з внутрішньовенною гідратацією та сублінгвальним прийомом нітратів призвело до статистично значущого зниження частоти розвитку панкреатиту. Крім того, було виявлено, що установка стенту була порівнянна ефективності з лікарською терапією.

Мета дослідження полягала у вивченні стратегій профілактики розвитку панкреатиту після ендоскопічної ретроградної холангіопанкреатографії (ЕРХПГ) та оцінці ефективності нелікарського та лікарського методів. Пошук статей у базі даних Pubmed проводили за ключовими словами «після ЕРХПГ» та «панкреатит». До огляду включали рандомізовані контрольовані дослідження за участю пацієнтів, які перенесли ЕРХПГ щодо будь-якого захворювання, в яких оцінювали ефективність нелікарської та лікарської терапії, опубліковані за останні 7 років.

До огляду не включали спостережні дослідження, описові дослідження, огляди та дослідження з обмеженим доступом. Основною кінцевою точкою була частота розвитку панкреатиту після ЕРХПГ. Серед вивчених методів лікування застосування нестероїдних протизапальних засобів було визначено як найбільш ефективне з точки зору зниження частоти розвитку панкреатиту, при цьому кращим способом введення було ректальне введення.

За НПЗП слідували внутрішньовенна гідратація та сублінгвальний прийом нітратів, особливо при застосуванні у поєднанні з ректальним введенням НПЗП. Хоча такі препарати, як нафамостат мезилат і магнію сульфат, забезпечували зниження частоти розвитку панкреатиту, результати не досягли порога статистичної значущості. Нанесення адреналіну у формі спрею на сосочок дванадцятипалої кишки не мало ефекту і навіть пов'язано з потенційним ризиком підвищення частоти розвитку панкреатиту.

Установка стенту, навпаки, продемонструвала ефективність з погляду зниження частоти розвитку панкреатиту. Ректальне введення нестероїдних протизапальних засобів у якості монотерапії або у поєднанні з внутрішньовенною гідратацією та сублінгвальним прийомом нітратів призводило до статистично значущого зниження частоти розвитку панкреатиту. Крім того, установка стенту характеризувалася порівнянною з лікарською терапією ефективністю. Таким чином, систематичне застосування лікарських препаратів перед ЕРХПГ може стати ефективною стратегією зниження ризику цього серйозного ускладнення.

Джерело:

Journal of Pancreatology

Стаття:

Pharmacological and Non-pharmacological Prophylaxis in the Prevention of Post-Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography Pancreatitis; A Narrative Review

Автори:

Amina Ehsan

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: