EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

У пацієнток з передіснуючим цукровим діабетом використання безперервної підшкірної інфузії інсуліну під час вагітності на відміну від багаторазових щоденних ін'єкцій пов'язане з більшою ймовірністю кесаревого розтину та народження великої для гестаційного віку дитини.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, у жінок з передіснуючим цукровим діабетом використання безперервної підшкірної інфузії інсуліну (БПІІ) під час вагітності на відміну від багаторазових щоденних ін'єкцій (БЩІ) пов'язано з більш високою ймовірністю кесаревого розтину та народження великого для гестаційного віку дитини. Мета дослідження полягала в оцінці клінічних наслідків, пов'язаних із застосуванням БПІІ порівняно з БЩІ, у вагітних жінок з передіснуючим цукровим діабетом.

З використанням програми управління бібліотеками провели систематичний пошук за заздалегідь визначеними пошуковими запитами у різних медичних базах даних, включаючи ClinicalTrials.gov, Scopus, Міжнародний регістр клінічних досліджень Всесвітньої організації охорони здоров'я, база даних Кокрейнівської бібліотеки, Embase та MEDLINE (PubMed). В результаті було виявлено 3003 досліджень, в яких вивчали зв'язок між наслідками вагітності та використанням БПІІ та (або) БЩІ у вагітних жінок з передіснуючим цукровим діабетом.

Ці дослідження в основному були зосереджені на методі введення інсуліну, при цьому основною кінцевою точкою у матері був кесарів розтин, а у новонародженого - неонатальна гіпоглікемія. Додатковими кінцевими точками були епізоди артеріальної гіпертензії під час вагітності, контроль глікемії у першому та третьому триместрах, народження великої для гестаційного віку дитини, передчасні пологи, госпіталізація у відділення інтенсивної терапії новонароджених, потреба в респіраторній підтримці, гіпербілірубінемія, оцінка за шкалою Апгар після народження менше 7, плечова дистоція і перинатальна смертність.

Для оцінки даних використовували моделі з випадковими ефектами для обчислення загального відношення шансів (ВШ) з 95% довірчими інтервалами. У 39 відповідних критеріям досліджень 39% з 5518 що брали участь вагітних жінок отримували БПІІ. Імовірність кесаревого розтину була вищою у жінок, які отримували БПІІ (згідно з результатами 20% досліджень: 63% при використанні БПІІ та 56% при використанні інших методів), ВШ=1,3. Однак статистично значущої відмінності у ймовірності розвитку неонатальної гіпоглікемії виявлено не було (згідно з результатами 23 досліджень: 31 % при використанні БПІІ та 34% при використанні інших методів), ВШ = 1,1.

Що стосується додаткових кінцевих точок, то тільки ймовірність народження великої для гестаційного віку дитини була вищою у жінок, які отримали БПІІ, порівняно з жінками, які отримали БЩІ (згідно з результатами 20 досліджень: 47% при використанні БПІІ та 38% при використанні БЩІ), ВШ = 1,4. Використання БПІІ замість БЩІ у вагітних жінок з передіснуючим цукровим діабетом пов'язане з підвищеною ймовірністю кесаревого розтину та народження великої для гестаційного віку дитини. Для кращого розуміння впливу БЩІ на розміри новонароджених та вибір методу народження необхідні додаткові дослідження.

Джерело:

Journal of Diabetes Science and Technology

Стаття:

Continuous Subcutaneous Infusion Versus Multiple Daily Injections of Insulin for Pregestational Diabetes in Pregnancy: A Systematic Review and Meta-Analysis

Автори:

Stephanie A. Fisher та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: