EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Перехід на омепразол: прорив у лікуванні пацієнтів з виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки, які не відповідають H2RA

виразка виразка
виразка виразка

Що нового?

ІПП вважаються найбільш безпечними та ефективними лікарськими препаратами при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки. Здатність омепразолу краще регулювати вироблення кислоти призводить до більш швидкого загоєння та полегшення симптомів порівняно з H2RA.

Згідно з результатами систематичного огляду, опублікованими в журналі «Cureus», у пацієнтів з виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки з відсутністю сприятливої відповіді на антагоністи H2-гістамінових рецепторів (H2RA) можна досягти кращих результатів лікування шляхом їх переведення на інгібітори протонної помпи (ІПП). Мета дослідження, проведеного Maha Begg та співавт., полягала в оцінці ефективності та безпеки ІПП та H2RA при виразках (препілоричних, дванадцятипалої кишки та шлунка), а також оцінці впливу продовження лікування тим самим лікарським препаратом у порівнянні з переходом на інший клас препаратів при виразках у разі відсутності відповідної відповіді на початкове лікування.

Пошук відповідної літератури провели у таких базах даних та пошукових системах, як Google Scholar, Science Direct, онлайн-система аналізу та пошуку медичної літератури MEDLINE та PubMed. До огляду були включені випущені англійською мовою систематичні огляди, оглядова література, повнотекстові статті з результатами рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), метааналізів та клінічних досліджень.

Обмежень за роком публікації чи вікової групи не було. В результаті ретельного відбору, який включав оцінку якості з використанням декількох інструментів та застосуванням фільтрів, що відповідають критеріям відбору, до аналізу увійшло 8 статей. З них одна була результатами метааналізу, дві були оглядовими статтями, а в п'яти були представлені результати РКД. Основною кінцевою точкою було порівняння небажаних явищ, пов'язаних з ІПП та H2RA.

Сукупні результати більшості досліджень підтверджували більш високу ефективність омепразолу з точки зору швидкості загоєння виразок та полегшення болю. Крім того, було зазначено, що у пацієнтів з обмеженою відповіддю на H2RA при переході на ІПП результати лікування покращувалися. Також повідомлялося про небажані явища, що виникають внаслідок тривалого прийому лікарських препаратів, включаючи такі симптоми, як інфекції ШКТ, головний біль, закреп та діарея.

Слід зазначити, що пацієнтам, які тривалий час приймають ІПП, можуть знадобитися добавки кальцію для зниження ризику переломів, що особливо актуально для пацієнтів похилого віку. Що стосується довгострокових результатів лікування, проаналізована література незмінно підтверджує доцільність подальшого застосування ІПП як кращого підходу до терапії виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Джерело:

Cureus

Стаття:

Comparing the Safety and Efficacy of Proton Pump Inhibitors and Histamine-2 Receptor Antagonists in the Management of Patients With Peptic Ulcer Disease: A Systematic Review

Автори:

Maha Begg та співавт.

Коментарі (1)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: