EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Особливості алергічних реакцій на амоксицилін у дітей та надання їм невідкладної медичної допомоги

алергія алергія
алергія алергія

Що нового?

Розуміння реакцій на амоксицилін у дітей може призвести до розробки більш ефективних стратегій надання невідкладної медичної допомоги та лікування загалом.

У науковій статті, опублікованій у журналі The Journal of Allergy and Clinical Immunology, Susan S. Xie та співавтори прояснили клінічні особливості та лікування реакцій на амоксицилін (РА) у дитячих відділеннях невідкладної допомоги та при наданні невідкладної допомоги. У цьому дослідженні було визначено основні фактори, що сприяють повторному використанню ресурсів невідкладної допомоги, та запропоновано потенційні заходи, що сприяють кращому веденню дітей із РА.

Відомо, що РА призводять до збільшення обсягу медичних послуг: частота повторного надання медичних послуг дітям у відділеннях невідкладної допомоги та установах невідкладної допомоги становить 10%. Для кращого розуміння дослідники провели ретроспективний огляд медичних карт, що включає 668 випадків РА у дітей протягом двох років.

Дослідники вивчили фактори, пов'язані з повторними зверненнями до відділення невідкладної допомоги пацієнтів з висипом, включаючи тип висипу, системні симптоми (шлунково-кишкові симптоми, ураження суглобів, ангіоневротичний набряк, лихоманка), а також підходи, що застосовуються лікарями (консультування та призначення ліків). Далі була розроблена статистична модель для прогнозування ймовірності повторного надходження пацієнтів у відділення невідкладної допомоги з використанням процесу покрокового виключення.

Результати дозволили зробити кілька важливих висновків, які наведені нижче.

  • Клінічні особливості: діти, які повторно зверталися за невідкладною допомогою, найчастіше належали до чоловічої статі, і під час епізодів РА у них виявлялися такі симптоми, як лихоманка, ангіоневротичний набряк, ураження суглобів та шлунково-кишкові симптоми. Між групами також були відзначені відмінності у фенотипах висипу, особливо у разі кропив'янки.
  • Лікування: слід зазначити, що значних відмінностей у клінічному веденні РА між групами, включаючи медикаментозне лікування та консультування, під час початкових звернень до відділень невідкладної допомоги виявлено не було.
  • Прогностичні фактори повторного надання невідкладної допомоги: відповідно до статистичної моделі дослідження, у пацієнтів молодшого віку (до 2 років) існує велика ймовірність повторного звернення за невідкладною допомогою, якщо лікарі не задокументували певні заходи щодо попередження повторних звернень.

Результати цього дослідження є значущими. Визначивши клінічні особливості, пов'язані з РА, та усунувши прогалини у лікуванні, лікарі можуть розробити заходи, спрямовані на оптимізацію лікування дітей із РА. Вони можуть включати покращення профілактичних рекомендацій та ранню консультацію з питань алергії. У дослідженні також наголошується на необхідності проведення проспективних досліджень для оцінки того, чи здатна реалізація цих заходів ефективно знизити повторне надання невідкладної допомоги та прискорити своєчасне проведення тестів на алергію у дітей.

Джерело:

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

Стаття:

Predictors of Acute Care Reutilization in Pediatric Patients With Amoxicillin-Associated Reactions

Автори:

Susan S. Xie та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: